Szegedi hírek

2022.05.26. 13:57

Komondorok gyermeknapra

A komondorok termetes bájával és hálás természetével ismerkedhetnek a Partfürdő szombati komondoros találkozójának látogatói. A hungarikum kutyafajtát a kihalás veszélye fenyegeti.

Koós Kata

Csaplár és Zuzmara gazdájával, Unghi Róberttel és feleségével, Ildikóval. Fotó: Karnok Csaba

A komondor az egyik legősibb, magyar pásztorkutyafajta, a Hungária Komondor Klub legfőbb célja a fajta fennmaradásának, tenyésztésének és népszerűsítésének irányítása és támogatása. 

 Pásztorkutyák, így terület-, nyáj- és tanyaőrzésre tartották őket. A világháború idején borzasztóan megcsappant a számuk, majdnem kipusztultak, mert a katonák lelőtték a kutyákat, máshogy nem tudtak fosztogatni a tanyákon. Jelenleg évente mindössze 120-180 fajtatiszta egyed születik annak ellenére, hogy hungarikumként a magyar állam támogatja a tenyésztést 

– mondta el lapunknak Szalay Zsolt, a Hungária Komondor Klub tagja, a szombati komondoros találkozó egyik főszervezője. 

A fajta alacsony népszerűségét a városiasodással, a pásztor- és a tanyasi élet eltűnésével magyarázta. – Sokan lakásban tartanak állatot, amire egy pásztorkutya alkalmatlan. Sokan tartanak a szőrápolástól is, jóllehet a komondor szőre öntisztuló. Pedig óriási biztonságot képes nyújtani ez a fajta egy kertes házban. Higgadt, nyugodt, családcentrikus – részletezte Szalay Zsolt, aki jelenleg is öt komondor gazdája. 

A komondorok bájáról és hálás természetéről az újszegedi Partfürdő szombati látogatói személyesen is meggyőződhetnek a klub gyereknapi komondoros találkozóján. 10 órától fajtakiállítás és tenyészszemle várja a látogatókat, 11 órakor pedig startol a gyerekközönséget megcélzó kisgazdiképző. A leglátványosabb programpont 13 órakor kezdődik, amikor elindul a komondoros séta a Belvárosi hídon át a Móra Ferenc Múzeumig. 

 A legfőbb cél, hogy minél szélesebb körben ismertessük meg a fajtát. Szeretnénk, hogy minél több magyar kutya kerüljön minél több magyar családhoz. A komondor kihalással veszélyeztetett fajta, ha a tendencia így marad, húsz év és teljesen eltűnnek 

– hangsúlyozta Unghiné Hódi Ildikó klubtag, a rendezvény másik főszervezője, aki férjével, Róberttel két komondor büszke gazdája. A másfél éves, hatalmas, de jámbor, a tavalyi fajtaversenyen világkupagyőztes Csaplár és a féléves, játékos Zuzmara is bemutatkozik majd szombaton a Partfürdőn további, körülbelül 15 társukkal együtt. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában