Helyi közélet

2022.05.24. 12:18

Lehetséges, hogy trükköznek a vízórákkal

Nem megfelelő a társasházi mellékvízmérő órák plombázása, így előfordulhat, hogy egyes lakók a többiek rovására visszaélnek a fogyasztás mérésével – vetette fel lapunknak egy makói közös képviselő. Az Alföldvíz azt írta, ha valahol jogszerűtlen beavatkozás gyanúja merül fel, vizsgálatot indítanak.

A makói közös képviselő, aki nevét nem akarta felfedni, egy régóta meglévő és számára bosszantó problémára hívta fel a figyelmet. Meglátása szerint a társasházakban a lakásonkénti fogyasztást mérő vízórákon a plomba nem a megfelelő helyen, nem a csatlakozásnál van elhelyezve, így az óra leszerelhető és megfordítva visszarakható a plomba sérülése nélkül. Véleménye szerint ebből adódik, hogy a társasház összfogyasztása és a lakók egyenkénti fogyasztásának összessége között rendszeresen nagy különbség tapasztalható. Azaz: egyes lakók képesek megkárosítani a lakóközösséget. 

Megkérdeztük a szolgáltatót, egyetértenek-e a közös képviselő felvetésével, és ha igen, terveznek-e valamilyen módosítást. 

Az Alföldvíz mint felelős víziközmű-szolgáltató mindent megtesz annak érdekében, hogy az általa szolgáltatott ivóvíz elszámolása hitelesen történjen, illetve elkerülje a jogszerűtlen beavatkozásokat – tájékoztatta a Délmagyarországot Diós Zsolt, a társaság szóvivője.

 Hangsúlyozta: társaságuk a hazai szakmai gyakorlatnak megfelelően a mellékmérő átvételekor speciális Vipak zárógyűrűt alkalmaz, amelynek kifejlesztése a fogyasztói vízmérők manipulációjának megakadályozása érdekében történt. A biztonsági zárógyűrűt minden esetben a mellékmérő főmérő felőli csatlakozási pontján helyezik el. 

A szóvivő szerint mellékmé­rőt több helyen használnak bel­­ső megosztómérőként, ami a lakóközösség egymás közötti elszámolását könnyíti meg. Ezek­­ben az esetekben a mérőt a szolgáltató nem veszi át és nem látja el biztonsági zárógyűrűvel, így a fogyasztók általi esetleges megbontás sem ellenőrizhető. Amennyiben bejelentés érkezik, akkor a cím birtokában az Alföldvíz szakemberei természetesen megvizsgálják, hogy történt-e jogszerűtlen beavatkozás. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában