Szegedi hírek

2022.05.20. 15:54

Márványtábla őrzi Kocsis János emlékét

„Na, ürgécskék, én leszek az osztályfőnökötök” – ezekkel a szavakkal kezdte tanári pályafutását Kocsis János, a Vedres István Technikum egykori, legendás pedagógusa, akinek emléktábláját pénteken avatták föl az intézményben. Hajdani diákja ünnepi beszédében elmondta, a szabadság és az értéken alapuló tisztelet kettőssége volt az, amit tanulói tarisznyájába tett a szeretett mérnöktanár.

Koós Kata

Özvegye és fia leplezte le ünnepélyes keretek között Kocsis János, a Vedres iskola hajdani mérnöktanárának emléktábláját. Fotó: Török János

Márványtábla őrzi immár a Szegedi SZC Vedres István Technikumban az intézmény egykori mérnöktanára, Kocsis János emlékét. A Bánfi Gábor szobrászművész által készített emléktábla pénteki avatóünnepségére az iskola számos öregdiákja ellátogatott, lelkesen osztották meg egymással egykori pedagógusukhoz fűződő történeteiket. Kocsis János 1958 és 1996 között tanított a Vedres iskolában.
 

Nagy János Miklós igazgató köszöntő szavait követően László Tibor építészmérnök tisztelgett ünnepi beszéddel hajdani osztályfőnöke emléke előtt, amelyben felelevenítette szeretett tanára szavajárását, szabadságszeretetét, vérbeli úriember jellemét.
A harmadik év elején, 1960-ban egy meglepő és meghatározó dolog történt. Egy igen fiatal ember nyitott be az osztályba, megállt az ajtóban, majd egy lezser mozdulattal a tanári asztalra röpítette az osztálykönyvet. Kényelmesen elhelyezkedett a tanári asztal tetején, és megszólalt: „na, ürgécskék, én leszek az osztályfőnökötök, Kocsis János”. Az elkövetkezendő két év hasonló stílusban telt el, ami egy élmény volt számunkra a többi meglett korú, fegyelemre és tekintélyre építő, vérbeli pedagógus között – idézte fel a legendás pedagógushoz fűződő, első emlékét hajdani diákja. László Tibor hangsúlyozta, osztályfőnöke szabadságszeretete és a laza, már-már baráti tanár-diák kapcsolat azonban korántsem eredményezett szabadosságot jelleme tekintetében és nem ment a tanulás rovására sem.
Elmondhatatlanul sokat profitáltunk a vele való kapcsolatból. Az építészeti lét dimenzióit nyitotta meg számunkra, hogy lehet másképp is élni, gondolkodni, viselkedni, mint amit a konvenció diktál, de annak értéken kell alapulnia és hitelesnek kell lennie. Ez a lezser, szabad, formákat bontó személyiség ugyanakkor végtelenül tiszteletteljes, igazi úriember volt. A szabadság és az értéken alapuló tisztelet kettőssége volt az, amit sokunk tarisznyájába tett – fogalmazott László Tibor.
 

Az emléktábla avatással egy időben az iskola kiállító termében tárlat nyílt Kocsis János festményeiből és rajzaiból. Templomok, falusi házak, szélmalmok és vitorlások egyaránt megihlették utazásai során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában