Pedagógiai lehetőség rejlik benne, a kicsik is lelkesen segédkeznek

2022.05.24. 16:40

Óvodakert gyerekeknek

A. T. J.

Nem lehet elég korán kezdeni. A zákányszéki óvodában fontos a környezeti nevelés: óvodakerttel gazdagodott az intézmény. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Először is álljon meg a menet! Nem összerángatjuk a földet egy kupacba, hanem meglazítjuk a talajt, hogy szellőzzön! Nem térdelve kapálunk! – magyarázta a lendületes középsősöknek Liebhaber Gáborné, a Zákányszéki Manó-Kert Óvoda és Bölcsőde vezetője, miközben a Manócska csoport néhány lelkes tagja kerti munkálatokba vetette bele magát. 

Az óvodáról korábban megírtuk, hogy fontosnak tartják a környezeti nevelést, a környezettudatos magatartás és szemlélet kialakítását, évek óta kiemelt figyelmet fordítanak a madarakról való gondoskodásra, a védelmükre. Így lettek Madárbarát óvoda. A közelmúltban adták át a Zöld küllő tanösvényt, amelyen a kihelyezett táblák mentén az erdei és a vízi élővilággal ismerkedhetnek meg a gyerekek. 
 

Az udvaron pedig óvodaker­tet alakítottak ki. Az egyik so­­ron dísznövények, virágok, a másikon gyógy- és fűszernövények, valamint haszonnövények – rukkola, cukkini, re­­tek, borsó, sóska és karalábé – sorakoznak. 
Nevelőtestületünk elhatározta, hogy óvodakertet alakítunk ki. Erre vonatkozó­­an pályázatot adtunk be az Is­kolakertekért Alapítványhoz, és pozitív elbírálásban részesültünk. Ez számtalan élményt ad a gyerekeknek, és sok pedagógiai lehetőség rejlik benne – beszélt a megvalósult tervekről az intézményvezető. 
 

Szögi János közben el­mond­­ta, hogy neki a napvirág a kedvence, Bozsik Zalán pedig azt, hogy a kertészkedés minden részét szereti, otthon is van kiskertje. Azt az óvónő tette hozzá, hogy Zalán a legjobban locsolni szeret, délután, játék­időben szorgalmasan öntözi a növényeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában