Helyi közélet

2022.05.05. 16:24

Szemetet szedtek Magyarcsanádon

Magyarcsanád is csatlakozott csütörtökön a Te szedd! mottóval meghirdetett országos szemétszedő akcióhoz.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Reggel 8-kor tucatnyi önkéntes gyűlt össze a vasútállomásnál, hogy megtisztítsák a majorra vezető út mintegy egy kilométeres szakaszát – régen itt volt a hulladéklerakó. A faluban ez a hasonló akciók szokásos helyszíne.

 Azért jöttem el, mert régen, amikor horgászni jártam, gyakran bicikliztem erre. Szeretném, ha itt is rend és tisztaság lenne 

– mondta a résztvevők egyike, Nadobán János. Tapasztalatai szerint a terület egy szóval jellemezhető: katasztrófa. 
 Itt minden évben összegyűlik 20-30 zsák szemét 

– jegyezte meg. Sokan még mindig itt szabadulnak meg mindentől, ami számukra feleslegessé vált, mintha még mindig itt lenne a szeméttelep. 

Szorgoskodnak az önkéntesek a vasútállomástól nem messze. Fotó: Szabó Imre

A munkát figyelve azt láttuk, a műtrágyás zsáktól a bútormaradványon át az állati tetemig van itt minden. A szemétszedők természetesen kaptak kesztyűket és gyűjtőbotokat, meg nejlonzsákokat. A csapat 10 óráig dolgozott és két utánfutónyi hulladékot szedett össze: az egyik halom vegyes szemétből állt, a másik elektronikai hulladékból. 

Országos nagytakarítás 

A Te szedd! akciót az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hirdette meg. Tavaly csaknem százezer önkéntes vett részt benne, akik majdnem 1500 helyszínen gyűjtötték össze, a gyakran illegálisan lerakott hulladékot. Így országszerte 3000 tonna szeméttől tisztították meg a közterületeket. Az akció különösen a diákok körében volt népszerű, tavaly több mint 500 iskola tanulói és pedagógusai vettek részt a szemétszedésben. Az ehhez szükséges eszközöket – például kesztyűket, zsákokat, kötözőket –, valamint az összegyűjtött hulladék szállítási költségeit az ITM vállalja. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában