Az úttörő számítógép-építő tevékenységére emlékeznek

2022.05.23. 10:30

Témanapot tartanak Szegeden Simonyi Endréről

Amikor Steve Jobs és Steve Wozniak Kaliforniában állította össze a legelső Apple számítógépeket, Simonyi Endre Magyarországon épített mikroszámítógépet. Május 28-án róla emlékeznek Szeged Informatika Történeti Kiállításán.

Kovács András

Simonyi számítógépe. Fotó: Neumann Társaság

A magyar személyi számítógépek úttörőjének tartott, pályáját vegyész- és folyamatszabályozási szakmérnökként kezdő Simonyi Endre négy éve, életének 82. esztendejében hunyt el. A Neumann Társaság a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában működő Informatika Történeti Kiállításán egy új emléksarok kialakításával tiszteleg emléke előtt. 
 

Simonyi Endre első számítógépét 1975-ben kezdte el építeni, abban az évben, amikor Steve Wozniak belekezdett az Apple I számítógép tervezésébe, megalkotásába. Az édesapjával, Simonyi Mártonnal és Székely Lajossal együtt épített készletet egy Motorola mikroprocesszor köré „szerkesztették”, 4 kilobájt memóriával rendelkezett, az által fejlesztett BASIC-nyelvjárást pedig 8 perc alatt töltötte be magnókazettáról. 
 

Simonyi módot talált arra is, hogy Magyarországról felvegye a kapcsolatot a kaliforniai Homebrew Computer Club nevű számítógép-építő közösséggel, amelyhez Bill Gates, a Microsoft alapítója, de Steve Jobs és Steve Wozniak, az Apple társ­alapítói is több szálon kötődtek. 1980-ban el is jutott hozzájuk, majd meg­alapította a magyar HCC számítógép-építő klubot. 
 

A Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában május 28-án, délelőtt 11 órától 15 óráig tartott témanapon munkásságára emlékeznek. 11 órától 13 óráig „Építsünk számítógépet!” – Simonyi Endre forradalma címmel Képes Gábor tart előadást, a család nevében Simonyi András mesél a számítógépgururól, majd kerekasztal-beszélgetés következik. 
 

Az emléksarok avatását 13 órától tartják, ebben Simonyi Endre személyes emlékei, dokumentumai mellett saját tervezésű számítógépének – jelenlegi információk szerinti – egyetlen megmaradt darabját is bemutatják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában