Szegedi hírek

2022.05.20. 17:30

Világhírű előadók Szegeden

Saját szakterületükön a világon a legjobbak közé tartoznak azok a kutatók, akik kulcsszerepet vállaltak a 10. SZERINA-n, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi orr, fül és koponyaalapi sebészeti kurzusán. Prepageran Narayanan és Yves Brand előadásait és útmutatásait az SZTE orvosai, oktatói mellett hazai és nemzetközi résztvevők is hallhatták – derült ki az egyetem közleményéből.

Munkatársunktól

Fül-orr-gégészeti és koponyaalapi sebészeti kurzus volt a megyeszékhelyen. Fotó: Bobkó Anna

Fotó: Picasa

Az elmúlt évtizedben sokat fejlődött az endoszkópos sebészi technológia és az orvosi képalkotás. Az endoszkópos módszerrel mára a koponyaalapot érintő sebészi beavatkozásokat a hagyományosnál lényegesen kisebb feltárásból, kisebb esztétikai és funkcionális deficittel tudjuk megoldani. A közös tréningek és a műtéti tapasztalatok tették lehetővé, hogy speciális esetekben egy időben akár két oldalról is fel lehet tárni a daganatot – erről Bella Zsolt, az SZTE SZAOK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa beszélt.

Hozzátette, az idegsebész a koponyán át mikroszkóppal, míg a fül-orr-gégész az orron át endoszkóppal dolgozik. Ilyen módon az általánosan 6-8 órás műtéti idő akár a felére redukálható.

Elengedhetetlen, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a beavatkozásra, amihez három dolog szükséges: megfelelő tudással rendelkező szakemberek, magas szintű képalkotó technika és a cadaver készítmények, vagyis azok a humán anatómiai testrészek, amelyek felajánlás alapján kutatási, oktatási céllal kerültek az intézményhez. Mindhárom adott a Szegedi Tudományegyetemen – mondta el a terület világhírű szaktekintélye, Prepageran Narayanan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában