Magyarországon 2005 óta tilos építőipari felhasználása

2022.06.25. 07:49

Azbesztmentesítési pályázat indult

Munkatársunktól

Az Európai Unió célja, hogy Európa 2023-ra azbesztmentessé váljon. FOTÓ: MTI

Országos az­besztmentesítési pályázatot hirdetett lakossági ügyfeleinek a NHKV Nemzeti Hulladékgaz­dálkodási Koordináló és Va­gyonkezelő Zrt. Az azbeszt a természetben is előforduló hőszigetelő, tűzálló, savaknak ellenálló, olcsó és rugalmas anyag. A 20. század második felében számos helyen felhasználták, többek között az építőiparban tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre. Eltávolítása azért szükséges, mert az időjárás és a légszennyezés károsítja. A felületi kopással pedig rostszálak szabadulnak fel, amelyek a levegőben szállnak. Az azbesztszálak belégzése egészségkárosodást okoz. Magyarországon 2005 óta tilos építőipari felhasználása; épületek bontásakor törvények írják elő a szakszerű bontást és azbesztmentesítést. 
Az egyszeri, nem pénzbeli tá­­mogatás a hulladék begyűjté­sére, szállítására és átadásra vo­­natkozik. Önerő nem szükséges. A pályázat kizárólag elektronikusan adható be https://nhkv.hu/azbeszt weboldalon augusztus 22-én éjfélig. Részletes információkat a Pályázati kiírás tartalmazza: https://nhkv.hu/azbeszt-informaciok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában