Helyi közélet

2022.06.20. 19:21

Belekóstolhatnak a szakmákba a Bedőben

Szakmakóstoló heteken ismerkedhetnek meg két szakmával az érdeklődő általános iskolások a Bedő Albert erdészeti iskolában Ásotthalmon. A héten a lovász-, jövő héten az erdészszakma várja a gyerekeket.

Arany T. János

Szakmakóstoló hetek vízrakétával. Fotó: Arany T. János

Szakmakóstoló hetek vízrakétával. Fotó: Arany T. János

Hangos pukkanással lőtt ki a vízrakéta az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskola tanulmányi erdejében, a Négyökrű réten. A műanyag palack ma­­gasra szállt, miközben szétf­röcs­költ a benne lévő kiáramló víz.

 A vízrakéta PET-palackból készül, működése a valódi ra­kétákhoz hasonlóan Newton harmadik törvényén alapul. A hajtást a palackból kiáramló víz valósítja meg. A víz kiáramlását a víz fölött elhelyezkedő nagynyomású gáz, többnyire sűrített levegő biztosítja. Azt pedig a szakmakóstoló táborban részt vevő gyerekek biztosították, akik egy jókora pumpával erőlködve sűrítették a levegőt. 

Fotó: Arany T. János

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrárszakmákat ismertet meg 5–7. osztályos diákokkal a nyáron. A kamara ezzel a programsorozattal népszerűsíti a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmákat. A szakmakóstoló hét a hagyományos pályaorientációs programokkal szemben az agrár-szakképesítések élményalapú megismerését helyezi előtérbe, a tanulók pél­­dául kipróbálhatnak egyes munkafolyamatokat. 

A Bedőben most a lovászszakma van soron, jövő héten jön az erdész. A két szakmát a mórahalmi lovardával és a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikummal közösen is­­mertetik meg a 20-20 diákkal. 

 Bízom benne, hogy sok gye­­rekben felkeltjük az érdeklődést a természet, az erdő és lo­­vak iránt, ami reményeink sze­­rint a pályaválasztását is je­lentős mértékben befolyásolja 

– mondta Andrésiné Ambrus Ildikó intézményvezető. 

A szegedi, mórahalmi, zá­­kányszéki és ásotthalmi általános iskolából érkezett gyerekek hétfőn a mórahalmi Futó-Dobó lovasközpontban kezdték a napot, a héten megismerkednek a lovászképzés elméleti alap­­jaival, a lovaglással, a ta­karmány előkészítésével. Az ebé­­det lovas kocsis kirándulás követte az iskola tanulmányi er­­dejében, ahol a Bedő tanára, Bánhidy Zoltán szervezett játékos és emlékezetes feladatokat a gyerekeknek. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában