Szeged

2022.06.27. 14:52

Gyermekre, állatra veszélyes lehet

J. Z.

Megérkezett a nyár első hőhulláma. ARCHÍV Fotó: Karnok Csaba

Kisgyermekek, idős emberek, krónikus betegek és háziállatok számára is veszélyes lehet az előttünk álló hőhullám. Mától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztás van érvényben. 

Az országos tiszti főorvos ak­­kor rendeli el a hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet leg­­alább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy aki teheti, a következő napokban ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon megfelelő óvintézkedés nélkül. A leégés el­­len fényvédő krémmel és meg­felelő ruházattal kell védekezni, valamint ügyelni kell a rendszeres folyadékpótlásra. 

A gyermekek és a háziállatok számára is életveszélyes lehet, ha a tűző napon álló gépkocsiban hagyják. A jármű „üvegházként” működik, kánikulában akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az utastér hőmérséklete. Ezért ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát­­nak, azonnal hívják a 112-es se­­gélyhívó számot! 

A szegedi Orpheus Állatvédő Egyesület arra figyelmeztet, hogy a hőhullám a házi kedvencekre is veszélyes. A 30 foknál magasabb hőmérséklet idején a rosszul tartott kutyák hőgutát vagy napszúrást kaphatnak, ami később pusztulásukhoz vezethet. A kutyasétáltatást célszerű kora reggelre és késő délutánra időzíteni. A házi kedvenceknek is szükségük van olyan hűvös helyre, ahová a napsugárzás elől el tudnak bújni, az élelem mellé pedig naponta többször friss vizet kell biztosítani. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában