Helyi közélet

2022.06.14. 11:00

Idén már másodjára emelhetnek árat a vásárhelyi strandon

Valószínűleg napokon belül tovább drágulnak a strandbelépők. Tavaly december 16-án került a közgyűlés elé a Hód-Fürdő Kft. üzleti terve, ami a 2022. január 1-jétől érvényes, átlagosan 6 százalékkal emelt szolgáltatási árakat is tartalmazta. A közgyűlés elfogadta azt. Mivel a Hód-Fürdő Kft. 49 százalékban az önkormányzat, 51 százalékos arányban pedig az ugyancsak az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társaság, a HVSZ Zrt. tulajdona, ezért a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal a díjemelést első körben jogszabálysértőnek találta, mivel rájuk is érvényes a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályozás. 

Egy városházi forrásunk elmondta, végül a kormányhivatal visszavonta, mert a város megtalálta a jogi kiskaput. Azt az önkormányzat sem vitatta, hogy az emelés jogsértő volt. A törvényességfelügyeleti jogkört a kormányhivatal viszont csak a közgyűlés felett gyakorolhatja, a gazdasági társaságokkal szemben nem. Az önkormányzati cégek működést szabályozó okiratokban nincs benne, hogy ebben a kérdésben bármiféle döntési lehetősége lenne a közgyűlésnek.

Ezért a kormányhivatal mást nem tehetett, egy szakmai segítségnyújtást fogalmaztak meg az önkormányzatnak, hogy a jövőben jobban figyeljenek arra, hogy ezt a mechanizmust körültekintőbben szabályozzák le. Így a vásárhelyi fürdő látogatói január 1-jétől már magasabb árat fizetnek a belépőkért. Napokon belül pedig újabb áremelés jöhet. 

 A vegyszer- és elektromos­energia-díj minimum kétszeresére emelkedett az elmúlt időszakban. Csak ez a két tényező 100 millió forinttal növelte meg a terheinket 

– tudtuk meg Katona Zsolttól, a Hód-Fürdő Kft. ügyvezetőjétől, aki elmondta, ezért elkerülhetetlen egy újabb áremelés, ami a januárival együtt is alatta marad a 20 százaléknak. A pontos mértékről a HVSZ Zrt. taggyűlése napokon belül dönthet. A vásárhelyieknek a városkártyával továbbra is minden hatodik alkalommal ingyenes a belépés. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában