Híres matematikusokat tüntetnek ki a díjjal

2022.06.04. 12:00

Stachó László vehette át a Szőkefalvi-Nagy Béla érmet

Az ünnepélyes díjátadót a pandémia miatt halasztva, pénteken tartották a Bolyai Intézetben.

Munkatársunktól

Az érmet minden évben olyan híres matematikus kapja, aki magas szintű publikációs tevékenységet folytatott az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban. Stachó László 14 cikket publikált a szaklapban. Fotó: Török János

A Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének tanácsa tavaly a Szőkefalvi-Nagy Béla éremmel Stachó Lászlót, az intézet emeritus professzorát méltatta. A szegedi egyetem ikonikus matematikusának emléket állító díj kitüntetettjére minden esztendőben az universitas nemzetközi hírű matematikai iskoláját elindító Haar Alfréd és Riesz Frigyes által 1922-ben alapított Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat aktuális szerkesztőbizottsága tesz javaslatot, ugyanis az éremmel olyan híres matematikusokat méltatnak minden évben, akik magas szintű publikációs tevékenységet folytattak a folyóiratban. A díjat Szőkefalvi-Nagy Erzsébet, Szőkefalvi-Nagy Béla lánya alapította 1999-ben, aki a díjátadó ünnepségen bejelentette, hogy édesapja teljes hagyatékát a közelmúltban átvette a Bolyai Intézet.

Forrás: Török János

Az ünnepélyes díjátadót a pandémia miatt halasztva, pénteken tartották a Bolyai Intézetben, ahol a kitüntetett sokoldalú, szerteágazó munkásságát emelte ki méltatásában Molnár Lajos professzor. Elmondta, Stachó László kutatói pályája elején foglalkozott többek között a Federer-féle görbületi mértékek kiterjesztésével, majd minimax tételekkel. Egész munkásságát átfogta a Banach-sokaságok és kapcsolódó algebrai struktúrák vizsgálata. 14 nagy hatású cikket publikált az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban, amelynek 1946 és 1981 között Szőkefalvi-Nagy Béla volt a főszerkesztője. A nyugdíjas professzor az éremátadást követően Holomorf izometriák végtelen dimenzióban címmel tartott előadást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában