Helyi közélet

2022.06.14. 12:50

Védett darázs a medencénél

Munkatársunktól

Az óriás tőrösdarázs nagy és ijesztő, de teljesen ártalmatlan. Fotó: DM

Ahogy egyre melegebbek a nappalok, ráadásul a vakáció is közeleg, egyre több családi háznál töltik fel a medencéket vagy kerülnek elő a felfújható vagy mobil darabok. A hűsítő vizet azonban nemcsak a családtagok élvezik, a rovarok is szeretik kihasználni, ha a közelükben akad ilyen lehetőség. 

A darazsak meglehetősen ijesztő vendégek ilyenkor, egyik olvasónknál nemrégiben azonban egy különös faj járt. Európa legnagyobb darázsfaja nézte ki magának medencéjüket, néhány Google-keresés után azonban kiderült, a méret nem mindig jelent veszélyességet is.Az óriás tőrösdarázs akár 5 centiméteresre is megnőhet. 

Mérete és hangosan zúgó repte miatt félelmetesnek tűnhet, ám emberre és állatra is ártalmatlan, békés virágpor-gyűjtögető. Fullánkját csak a legvégső esetben használja védekezésre, ha más módon nem képes elmenekülni. Szúrása nem veszélyes. Sokan összekeverik az agresszív, ráadásul mérgező csípésű lódarázzsal, azzal ellentétben azonban ez félénk állat, érintésre, hessegetésre inkább odébb­­áll. 

Fotó: DM

Ráadásul védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Ha tehát egy darázs, amit látunk, gyanúsan nagy és szőrös, nyugodjunk meg: probléma nélkül osztozhatunk vele a medence vizén, nem fog bántani sem bennünket, sem a gyerekeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában