Helyi közélet

2022.07.09. 13:34

A világrekorder távlövő íjász is Dorozsmán versenyzik a hétvégén - Galéria

A történelmi szakágban versenyző íjászok mérik össze tudásukat hétvégén Szeged-Kiskundorozsmán, ahol országos bajnokságot tartanak külhoni magyarok részvételével. Mesteríjászok és világbajnokok is versenyeznek, valamint a világrekorder Mónus József is íjat ragad a dorozsmai pályán. Érdemes kilátogatni.

Kiss Anna

Mesteríjászok és világbajnokok is versenyeznek Kiskundorozsmán az országos bajnokságon. Fotó: Gémes Sándor

Fotó:

Kinek a nyílvesszeje repül a legmesszebb? – merül fel a kérdés a kiskundorozsmai íjászpályán, ahol szombaton Történelmi Íjász Távcéllövő Országos Bajnokságot, vasárnap pedig Történelmi Íjász Távlövő Országos Bajnokságot rendeznek. A Magyar Íjász Szövetség Történelmi Szakága ugyanis úgy döntött, hogy idén a Dorozsmai Íjászok Baráti Köre Sportegyesületet kéri fel a két verseny lebonyolítására, hiszen olyan pályával rendelkeznek, ahol biztonságosan meg lehet rendezni a távcéllövő bajnokságot is.

Szunyogh Mihály, a dorozsmai egyesület elnöke lapunknak elmondta, a határon túlról is érkeztek magyarok a versenyre, amelyre minden olyan személy nevezhetett, aki megfelelt a feltételeknek. Megjegyezte, mivel történelmi bajnokságról van szó, ezért csak a megfelelő viseletben érkezők versenyezhetnek. Hozzátette, szombaton távcéllövészet van, vagyis 40, 60, 80, 110 és 140 méterre lévő célt kell eltalálnia az íjászoknak, míg vasárnap Rózsalaposon, az 500 méter hosszú pályán az számít majd, hogy ki milyen messzire tudja ellőni a vesszőt.

Mára nehezítést is kaptak az íjászok, hiszen igen erős szél fúj, mely nagyban befolyásolja a versenyzést. Szunyogh Mihály elárulta, ilyenkor nehezebb és kisebb tollazatú vesszőket érdemes használni, valamint érdemes rátartani, vagyis a széllel szembe egy kicsit odébb kell vinni az íjat, mint ahova célozni szeretnének, így a szélerőt segítségül lehet hívni.

Mindkét nap világbajnokok, valamint mesteríjászok is versenyeznek. Ma például a solti Szalma József mesteríjász is részt vesz a bajnokságon, ő lapunknak arról beszélt, hogy szórakozásból jött, valamint azért, hogy a párjának szurkoljon, akinek a mesteríjász cím meglövése a célja. Úgy véli, a szél jelentősen befolyásolja az eredményeket, de aki jól felkészült, annak teljesíthetők a feladatok.

Fotó: Gémes Sándor

Szintén íjat ragad szombaton Dorozsmán Kovács Zsolt, háromszoros világ-, hétszeres Európa- és több mint ötvenszeres magyar bajnok is, aki szintén a mesteríjász címért érkezett, hiszen ahhoz már csak a távcéllövő bajnokságon szükséges első osztályban modern íjjal minősítést szereznie. Úgy véli, azért érdemes íjászattal foglalkozni, mert az visszaadja a gyerekkort, vagyis a játékot, a szabadságérzést, az együttlétet, a barátságot és a versenyszellemet.

De vasárnap Mónus József többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász, becenevén Fehér farkas is látható lesz Dorozsmán, valamint felesége, Mónusné Ruszin Anna Mária is, aki tavaly abszolút bajnok lett 375 méteres lövésével.

A bajnokságot Ruzsa Roland, Dorozsma egyik önkormányzati képviselője (Fidesz-KDNP) is támogatta, valamint korábban segítséget nyújtott az egyesületnek abban is, hogy a megrongált irodaházat renoválni tudják. A képviselő a Délmagyarországnak arról beszélt, hogy nagy öröm számára, hogy Dorozsma országos bajnokságnak ad otthont, hiszen ez tovább öregbíti a településrész hírnevét. Leszögezte, a jövőben is támogatja a helyi egyesületet, mert az íjászok úgy érzik, hogy a többi tömegsporttal szemben ők a háttérbe vannak szorítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában