Űrkutatás

2022.07.12. 20:37

Az eddigi legjobb űrteleszkóppal dolgoznak a szegedi kutatók

K.A.

Fotó: SZTE

Csillagrobbanások nyomait kutatják majd az SZTE TTIK Fizikai Intézet Asztrofizikai Kutatócsoportjának munkatársai a NASA 10 milliárd dolláros James Webb-űrteleszkópja segítségével – derült ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) lapunkhoz eljuttatott közleményéből

Azt írták, hogy a kutatói közösség több mint 1170 darab távcsőidő-pályázatot nyújtott be a Webb-űrtávcső első tudományos mérési időszakára. A beadott pályázatok negyede nyert mérési időt, a nyertes pályázati anyagok között vannak szegedi vezetéssel, közreműködéssel készült programok is. 

A szegedi kutatók többek között arra a kérdésre keresik majd a választ, vajon kozmikus porgyárak-e a nagy tömegű csillagok életét lezáró, gigantikus energiakibocsátással járó szupernóva-robbanások vagy sem. 

Szintén nyertes pályázatok társ-témavezetőjeként, közreműködőjeként találkozhatunk két, ugyancsak Szegeden végzett kutató, Gáspár András és Apai Dániel nevével. Előbbi részt vesz a JWST MIRI nevű műszer fejlesztési és üzemeltetési munkálataiban, ez a világűrbe küldött eszköz válaszokat adhat többek között az Univerzum első galaxisainak kialakulására, vagy más csillagok potenciálisan lakható bolygóinak feltérképezésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában