Robotikát tanultak a kamara táborában

2022.07.15. 18:34

Bemutatták a robotjaikat a táborozók - fotók

Ingyenes robotika tábort tartottak két héten keresztül a kamarai székházban. A gyerekek pénteken mutatták be a szülőknek, milyen legógépeket építettek, illetve azokat milyen műveletekre tanították be.

Timár Kriszta

A kamara ingyenes táborában a legórobotokkal ismerkedtek a gyerekek. Fotó: Gémes Sándor

Az első héten az alsósokat, a mostani turnusban pedig a felsősöket várta a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a robotika táborba. A zárónapon szülőknek és érdeklődőknek mutatták be a fiatalok, mit tanultak.

Az alsósok Özvegy Judit tanárnő vezetésével az alapokkal kezdtek: a robotizációval és a legóval ismerkedtek. A felsősök Rozgonyi-Borus Ferenc irányításával az automatizáltsággal foglalkoztak, amely mára átszövi egész életünket – mondta Horváth Gábor képzési vezető. Hozzátette, a 30 fiatal ingyenesen vehetett részt a táborokban.

Ezt a programot 2019 óta támogatjuk, vannak versenyasztalaink és legószettjeink is. Tavasszal ingyenes szakköröket is tartottunk, amelyeket a tervek szerint ősszel folytatunk – tette hozzá.

A kamara támogatta az idei World Robot Olympiad-on dobogós helyet elérő három megyei csapatot is: a SZTE Gyakorló két csapatának, amelyek első és harmadik helyet szereztek legókészleteket, a  zákányszéki csapatnak, amely második lett, versenyasztalt adott. A pénteki bemutatót ők kezdték, megmutatták az érdeklődőknek, hogy milyen robotokkal hozták el a rangos versenyről az érmeket. Ezt követően pedig a táborosok robotjait lehetett megismerni.

A héten az okosotthonok témájában készültek robotok, illetve a környezetünkben dolgozó gépekkel ismerkedtek – mondta el Rozgonyi-Borus Ferenc. A gyerekekkel kirándultak a Florin üzemében, a balástyai Hegedűs Farm üvegházában és a GE Healthcare-nél, minden helyen az automatizált munkafolyamatokat nézték meg. Több legórobotot az ott látottak ihlettek meg, például az automata kaput, amely magától záródik, viszont visszanyílik, ha valamit érzékel maga alatt, illetve azt a gépet, amelyet arra programoztak, hogy kövesse a pályán felrajzolt vonalat. Ilyet a mezőgazdaságban alkalmaznak. De voltak teljesen más témában készült okos legógépek is. volt, amely azt számolta, hányan haladnak el előtte, más azt érzékelte, ha elbillent a vízszintes irányból – ez utóbbit pincérek tudják gyakorlásra használni. De láttunk focizó robotot és automatizált körhintát is.

Nekem a budapesti kirándulás tetszett a legjobban. Voltunk a Kockaparkban és a Csodák palotájában – mesélte a 11 éves Ktkani Diana. Hozzátette, a robotika is érdekli természetesen, de ő nem akar olimpián versenyezni, hobbinak és nyári időtöltésnek viszont nagyon érdekesnek találja. A szervezők azonban bíznak benne, hogy a tábor többeknek felkeltette az érdeklődését, és miután itt elsajátították az alapokat, folytatják a tanulást, és talán következő évben már ők is indulnak a robotolimpián.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában