Algyő, Szeged

2022.07.25. 17:30

Divatba jöttek a szakmák

Tucatnyi szakmával ismerkednek egy hét alatt a felső tagozatos fiatalok a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara algyői pályaorientációs táborában. Hétfőn a divatszakma volt a porondon, míg a hetet a cukrászattal zárják majd. Megyénkben is egyre többen tanulnak szakmát.

Kiss Anna

Fotó: Sándor Judit

A szabás-varrás, ruhakészítés és pólófestés rejtelmeibe nyert bepillantást hétfőn az a 20 felső tagozatos diák, akik a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara algyői pályaorientációs táborában vesznek részt a héten. Több szakmacsoporttal ismerkednek meg a fiatalok, akik a hetet a D’Ange Salont megálmodó Csikós Anikó divattervező szegedi tanműhelyében kezdték.

Csikós Anikó lapunknak elmondta, mindenki kapott egy saját méretének megfelelő fehér pólót, amelyet kedvére díszíthetett ki, így a tervezéstől a festésen át egészen a hőkezelésig láthatták a gyerekek, hogy miként zajlik a pólófestés. Emellett a divatbemutató inspirációi témában kollázst is készítettek a fiatalok – tette hozzá.

Fotó: Sándor Judit

A divattervező szerint néhány év alatt jelentősen megugrott a szakma iránti érdeklődés, nemcsak a diákok, hanem a felnőttek körében is, hiszen van olyan tanulójuk, aki 55 évesen képzi át magát és saját szalont szeretne nyitni. Megjegyezte, amíg 5-6 évvel ezelőtt lasszóval kellett fogni a tanulókat, addig mára ötszörösére nőtt a jelentkezők száma, ami szerinte a kormány szakképzési politikájának is köszönhető.

A táborozók között van olyan, aki már biztosan tudja, hogy a divattervezéssel szeretne foglalkozni felnőttként. Ő Frank Szabolcs, aki a pólófestés közben arról beszélt lapunknak, hogy ősztől a Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola divattervező képzésen tanul majd, hiszen pici gyerekkora óta érdekli a divat és az, hogy hogyan készülnek a ruhák. Éppen ezért örült annak, hogy a tábor első napján Csikós Anikó műhelyébe látogattak.

Kopasz Évától, a kamara pályaorientációs tanácsadójától megtudtuk, kedden a táborozók az asztalos, a kertész, az épület- és szerkezetlakatos, valamint a szociális ápoló szakmákkal ismerkednek meg. Szerdán a vendéglátás és a turizmus lesz a fókuszban, csütörtökön az autószerelésbe és a nyomdai munkába nyernek bepillantást a diákok, míg pénteken a cukrászok munkáját próbálják majd ki.

Kiemelte, Csongrád-Csanád megyében is egyre többen tanulnak szakmát, hiszen az felértékelődött az elmúlt években. Van olyan szak, ahol várólista alakult ki. Hozzátette, a kamara célja, hogy a pályaorientációs programokkal, táborokkal tovább erősítse ezt, és közelebb vigyék a szakmákat a tanulókhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában