Helyi közélet

2022.07.31. 15:31

Fesztivál volt a Csillag börtönben

Két évig csak online tarthatták meg, de most ismét rendes körülmények között rendezték meg a Dankó Pista Fesztivált a szegedi Csillag börtönben. A nyár erre a legalkalmasabb időpont, mert azok a rabok, akik dolgoznak, szabad társaikhoz hasonlóan szabadságot tudnak kivenni.

delmagyar.hu

Népdalokat és táncdalokat énekeltek a rabok a napokban a szegedi Csillag börtönben. De volt olyan, aki verset mondott, vagy éppen kártyatrükkökkel szórakoztatta a társait a tizenkilencedik Dankó Pista Fesztiválon. A börtön azt közölte, hogy két éves online lét után a nyár közepétől ismét tartalmas programokra jelentkezhettek az intézetben büntetésüket töltő fogvatartottak. A Csillag börtönben ilyenkor nyári szünet van. Ami azt jelenti, hogy akik tanulnak, pihenhetnek, akik pedig dolgoznak, szabadságot vehetnek ki. Így a kultúrára bent is több idő jut, úgyhogy a fesztiválon rendeztek egy Ki mit tud? vetélkedőt. A rendezvényen tizenhárom műsorszámot értékelt a zsűri Sebők Maja színművész elnökletével. A zsűri tagjai voltak: Borsi János ezredes, Balog József rendező és Martinkovics Máté színművész.

Szavaltak, énekeltek és táncoltak a vetélkedőre nevező fogvatartottak. Az első helyezést a Csillag hagyományőrző zenekara kapta, második lett egy Petőfi Sándor versét háromféleképpen előadó formáció, a harmadik díjat egy népdalt éneklő elítélt kapta. A különdíjasok között szerepeltek versmondók, énekesek és egy bűvészmutatvány előadója is.

A Csillag börtönben egyébként hagyománya van a kultúrának. A jó magaviseletű rabok például korábban karácsonyi koncerteken vehettek részt. Ezek olyan komoly események voltak, hogy több megyei vezető is megjelent rajtuk. A legutóbbin például ott volt mások mellett Juhász Tünde, aki akkor megyei kormánymegbízott volt, valamint Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök és Lukács János, korábbi megyei rendőrfőkapitány is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában