Műemlék

2022.07.26. 07:40

Magtárat venne a zombori önkormányzat

No nem azért, hogy gabonát tároljon benne: a falu központi terén álló szép, helyi védelem alatt álló épületről van szó, ami hosszú ideje üresen áll. A falu közösségi térként hasznosítaná.

Szabó Imre

Az emeletes magtár a faluközpont képét meghatározó egyik fontos épület Kiszomboron. Fotó: Szabó Imre

Az épületen hosszú évekig óriási molinó hirdette: eladó. Ez most lekerült róla. A kiszombori önkormányzat abban bízik, azért, mert tulajdonosa, a Gabonakutató Nkft. komolyan megfontolja a falu vételi ajánlatát. A település központjában hosszú évek óta üresen álló emeletes magtárról van szó, amit – több hasonló régi, szép épülethez – a Rónay-család emelt.

Területe 1482 négyzetméter. Jelenleg kissé elhanyagolt állapotban van. Stílusa klasszicista, épült 1835-ben, tervezte Giba Antal – ő az, aki a makói városháza épületegyüttesét is megálmodta. Magát az épületet Borsi Sándor szobrászművész is megörökítette azon a makettegyüttesen, amely a Rónay-kúria előtti parkban látható, és a falu legszebb műemlékeinek kicsinyített bronz mását mutatja be.

Fotó: Szabó Imre

Az épület eredetileg természetesen gabonafélék tárolására szolgált, és jelenlegi gazdája is ily módon hasznosította, az időközbeni jogszabály-változások miatt azonban lakott területen ez már nem lehetséges – ezért üresedett meg. Ráadásul védett volta miatt a műemlékvédelmi előírások értelmében átalakítani sem lehet. 

Szirbik Imre, Kiszombor polgármestere azt mondta a Délmagyarországnak, jelképes összegért, 5 millió forintért szeretnék megvásárolni. A pénzt a falu pályázati támogatásként nyerte el. Egy nagy telek is tartozik az épülethez, ami kiváló helyszíne lenne a szabadtéri programoknak.

A magtár előtti hatalmas tér egy része egyébként már eleve önkormányzati tulajdonban van. Általában ez a terület a falunapok, egyéb helyi rendezvények helyszíne és komoly gondot okozna, ha esetleg más vásárolná meg a magtárat, mert akkor jóval kisebb terület maradna a közösség számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában