Helyi identitás

2022.07.26. 16:00

Magyarcsanád is gazdagítja értékeivel a megyét - Fotók

Kedden Magyarcsanádra érkezett a megyei közgyűlés helyi identitást erősítő programsorozata. A művelődési ház melletti rendezvénytéren kóstolók, játékok és íjászat is várta a gyerekeket, míg a színpadon egymást váltották a bemutatók, zenés-táncos produkciók.

delmagyar.hu

A rendezvényt a nagy hőség ellenére is nagy érdeklődés kísérte. Fotó: Szabó Imre

– Szerintem a megyei identitásba beletartozik az a tudás, ügyesség, szorgalom is, amely a helyi kézműveseket, kismestereket jellemzi 

– mondta Horváth Éva könyvszobrász. Ő is egyike volt azoknak a kiállítóknak, akik a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat legutóbbi megyejáró rendezvényén bemutatkoztak. Mint megtudtuk tőle, 2018 óta, szabadidejében foglalkozik régi, selejtezett könyvek lapjainak vágásával, hajtogatásával.

 Az a lényeg, hogy a kötetnek kemény borítója legyen és lehetőleg ne legyenek benne képek 

– mondta a jelenleg apátfalvi, de magyarcsanádi születésű, civilben könyvelő hölgy. Esténként egy-egy órát foglalkozik a technikával. Egy egyszerűbb alkotás megvan egy hét alatt, a bonyolultabbak több időt igényelnek. 

 Volt, akinek egy fotó alapján egy kutyát vágtam bele az oldalakba, az elég nehéz feladat volt 

– mesélte.

A megyei közgyűlés identitást erősítő rendezvényén a gyerekeket kézműveskedés, íjászat és népi játékok várták. Lehetett kóstolni süteményeket, szörpöt és mézet, a színpadon pedig egymást váltották a bemutatók, zenés-táncos produkciók – ahogyan az a hasonló rendezvényeken már megszokott. 

Magyarcsanád igen gazdag a megyét is gyarapító helyi értékekben 

– mondta a Délmagyarországnak Farkas János polgármester. A falu  kulturális örökségét mindenek előtt az teszi különlegessé, hogy itt négy nemzetiség él, így a magyar, a cigány, a román és a szerb hagyományokat is őrzik. Ezt a sokszínűséget erősítené az, ha Románia felé újból megépülne a II. világháború során felrobbantott hídjuk, hiszen ez a vidék a Maros mindkét partján összetartozik. 

Az épített örökség kategóriájában megemlítette az igen régi Bökény településrészt, illetve az ott megtalálható kunhalmot, valamint a falu határában álló kunkeresztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában