Csongrád

2022.07.04. 16:00

Akár 150 ezer forint büntetés is kiróható

T. Sz.

Aki elmulasztja a kaszálást, a parlagfüves területért bírságra számíthat. Archív Fotó: Mártonfai Dénes/MW

A parlagfű főként a szántóföldek szélén, a művelési munkálatok végeztével, a tarlókon szaporodik el: elfoglalja a frissen bolygatott területeket, majd a szeles időjárásban gyorsan életre kap. De természetesen nem ez az egyetlen lelőhely. A laza szerkezetű, homokos vidéken gyakoribb a légúti allergiát okozó gyomnövény. Az időjárás nem hat a nyár elejétől intenzíven fejlődő gyomnövényre. A parlagfű folyamatosan terjed, kizárólag területgondozással, fokozott mentesítéssel csökkenthető a fertőzöttség. 

Csongrád jegyzője felhívja az ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, majd ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A kötelezettségüket megszegőkkel szemben a vonatkozó jogszabályok szerint növényvédelmi bírságot kell kiszabni. 

A bírság összege bel- és külterületen a fertőzött terület nagyságától függően 15 ezertől 150 ezer forintig terjedhet. Külterületen a terület fekvése szerint illetékes, növény- és talajvédelmi feladatkörben eljáró megyei kormányhivatal, belterületen a települési önkormányzat jegyzője rendeli el a közérdekű védekezést. A lakossági panaszokat a polgármesteri hivatalban fogadják, illetve online felületen a parlagfű-bejelentő rendszeren keresztül, a https://pbr.nebih.gov.hu címen. 

A Csongrádi Polgármesteri Hivatal közterület-felügyelete a nyári időszakban fokozottan ellenőrzi az ingatlanok, valamint az ingatlanok előtti közterület általános gaz- és gyommentesítését. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában