Veszélyes betegséget hordozhatnak

2022.07.27. 07:00

Métereken át követheti kiszemelt áldozatát a Hyalomma kullancs

A tőlünk délebbre őshonos Hyalomma kullancs hazai jelenlétének, terjedésének vizsgálatát segíthetik továbbra is civil kullancs-figyelők. Eddig két nem őshonos vérszívót azonosítottak, az egyiket a szomszédos Bács-Kiskun megyében.

A kutatók továbbra is várják a lakosság jelzéseit a kullancsokról. Illusztráció: Bencsik Ádám/MW

A Hyalomma fajok a hazánkban előforduló kullancsokhoz képest kifejezetten nagyobbak, a nőstények átlagosan 5,5-6,5 milliméter, a hímek 3,8 és 5,6 milliméter  hosszúak. Ráadásul a magyarországi egyedek lesből támadó stratégiájával ellentétben aktívan vadásznak, akár több méteren át képesek követni a kiszemelt gazdát. 

A célpont kiválasztásában nagy segítségükre szolgál a jól fejlett szemük. A Hyalomma fajok az ember mellett előszeretettel élősködnek lovakon, szarvasmarhákon és más házi vagy vadon élő patásokon, esetleg háziállatokon, például kutyákon. Tőlünk délebbre, a Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén őshonos egyedek a madarakon élősködve, és így velük vándorolva juthatnak el Európa északibb területeire.

A terjedést segíti, hogy meglehetősen hosszan, akár 26 napig képesek gazdaszervezetbe kapaszkodva élni. 

A korábban behurcolt egyedek nem élték túl az európai hideg teleket, de a melegedő őszi és téli időjárás miatt a kutatók szerint ezt lassan megváltozik. A fajvándorlás mellet a Hyalomma fajok sajnos más szempontból is figyelemre méltóak: képesek hordozni és terjeszteni számos veszélyes kórokozót, többek között a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírust is.

Tavaly már lakossági közreműködéssel két nem őshonos kullancsot azonosítottak az ELTE Ökológiai Kutatóközpont munkatársai, egymástól 280 kilométerre. Az egyiket a dél-alföldi Bács-Kiskun megyében. A kullancsfigyelő weboldalon arra kérték az önkéntes résztvevőket, hogy fotókkal dokumentálva jelentsék a megszokottól eltérő példányokat. Hét hónap alatt több mint 31 ezren látogatták meg a program honlapját, az ország minden tájáról 137 példányt és több száz fotót küldtek be "polgári tudósok". Az egyedek főként emberről, kutyáról és macskáról származtak. Egyetlen tehénen fogott kullancsot kaptak a kutatók, amely igazoltan Hyalomma rufipes egy példánya.

További kutatásokat segíthetnek az újabb észlelt egyedek, így a lakosság továbbra is jelezheti, ha feltételezhetően Hyalomma kullancsot talált. A www. kullancsfigyelo.hu weboldalon minden nélkülözhetetlen információ elérhető.  


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában