Energiaválság

2022.07.18. 07:00

Mihálffy: összefogással át tudjuk vészelni

Soha nem látott mértékben emelkednek az árak Európában, jól látszik, a világgazdaságban is háború zajlik – erről Mihálffy Béla beszélt lapunknak. A megye 2-es számú választókörzetének országgyűlési képviselője szerint az nem lehet, hogy a magyar családok gáz- és villanyellátás nélkül maradjanak, ezt mindenáron meg kell akadályozni. Hozzátette, ez közös ügy, amiért mindannyiunknak tennie kell.

Kiss Anna

A politikus szerint ezt a helyzetet nem mi okoztuk, de nekünk kell együtt megoldanunk. Archív fotó: Frank Yvette

Az orosz–ukrán háború hatása Európát sújtja legjobban, az áremelkedések pedig valamennyi európai országban a családokat terhelik leginkább. Ezt a helyzetet nem mi okoztuk, de nekünk kell együtt megoldanunk – szögezte le Mihálffy Béla, Csongrád-Csanád megye 2-es számú választókörzetének országgyűlési képviselője.

A politikust az energiaválság kapcsán kértük interjúra, és többek közt arról is kérdeztük, hogy magánemberként itt, helyben mit tehetünk annak érdekében, hogy a következő hónapokat át tudjuk vészelni.

Kihívásokkal teli időszak jön, éppen ezért felül kell vizsgálni a szokásainkat, az életmódunkat. Hazánkban a rezsicsökkentés évek óta sikeresen védi az embereket, sőt Európában egyedül a magyar kormány védi a magyar családokat, és ez a továbbiakban is így lesz, de ehhez oda kell figyelnünk arra, hogy ne lépjük túl az átlagfogyasztást. És túl azon, hogy odafigyelünk magunkra és a családtagjainkra, a közösségünk minden tagjára figyelmet kell fordítanunk, segítenünk kell egymáson. Az elmúlt évtizedekben már bizonyítottuk, hogy összefogással át tudjuk vészelni a nehéz időket, így volt ez a vörösiszap katasztrófa, az árvíz és a koronavírus-járvány esetén is – fogalmazott a képviselő.

Mihálffy szerint az energiaválságot is le tudjuk győzni, ha összefogunk, és ügyelünk a fogyasztási szokásainkra. Hangsúlyozta, a háború mindent megváltoztat, évtizedek óta nem látott mértékben emelkednek az árak, több európai országban csaknem tízszeresére nőttek a rezsiárak, miközben egyre markánsabban felvetődik az a kérdés, hogy lesz-e egyáltalán elég gáz Nyugat-Európában.

Az nem lehet, hogy a magyar családok gáz- és villanyellátás nélkül maradjanak, ezt mindenáron meg kell akadályozni. A magyar kormány folyamatosan dolgozik azon, hogy megőrizzük a rezsicsökkentést és tesz azért, hogy a magyar családokat megvédje és a legkevésbé érzékeljék a háború okozta válságot. Mindeközben arra törekszik a kormány, hogy a beruházások ne álljanak le, a legkisebb települések is fejlődjenek, a gazdaság pedig működjön – mutatott rá a Homokhátság és Szeged országgyűlési képviselője.

Mint ismert, a múlt héten energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, valamint hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el azért, hogy legyen elegendő energiája az országnak és fenntartható legyen a rezsicsökkentés.

Eszerint 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növelik a gázkitermelést, felhatalmazzák Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy további gázkészletet szerezzen be, kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára, valamint fokozzák a szénbányászatot. Továbbá újraindítják a Mátrai Erőmű blokkjait, kezdeményezik a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását, és a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig megvédik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában