Ellátogattunk néhány strandra

2022.07.24. 12:30

Negyven fok felett tetőzött szombaton a hőség - Fotók

Minden idők legforróbb napja volt a szombati Szegeden: 40 fok fölé kúszott a hőmérséklet, amelyre a városban még sosem volt példa. Ennél is melegebb volt Szikáncson, a napi melegrekord ott dőlt meg. Aki tehette, a napot vízközelben töltötte. Ellátogattunk néhány strandra, megnéztük, hogyan hűsöltek a megyeiek.

A sándorfalvi bányató a Balaton hangulatát idézi, sokan ide menekültek a hőség elől. Fotó: Karnok Csaba

Az elmúlt több mint 120 évben, amióta hitelesített meteorológiai feljegyzések készülnek, még soha nem volt példa arra, hogy 40 fok feletti értéket mérjenek Szegeden. Ezt a lélektani határt azonban szombaton mégis sikerült átlépni, 14 óra 27 perckor 40,1 fokot mutatott a hivatalos mérőeszköz.

Ennél melegebb már később sem lett, így hivatalosan ez az új helyi abszolút melegrekord, vagyis minden idők legforróbb napja lett július 23-a a megyeszékhelyen. Nem itt volt egyébként a legmelegebb: az országos napi rekordot Kiskunfélegyháza mellett Hódmezővásárhely-Szikáncs állította be 41,5 fokkal. 

Aki tehette, vízközelben volt

Apró vigasz, hogy ezt a soha nem tapasztalt forróságot pont hétvégére időzítették az égiek, így aki csak tehette, vízparton vészelte át a szombatot. A sándorfalvi bányatónál, a Nádastó Szabadidőparkban már reggel 8 órakor sorban álltak a strandolni vágyók, és a nap során folyamatosan érkeztek az újabb vendégek. A 27 fokos víz igazán kellemesnek bizonyult kisgyerekes családoknak éppúgy, mint baráti társaságoknak.

 A hőség miatt döntöttünk úgy, hogy ma strandolunk, szerintem ma nincs is nagyon másra lehetőség. A tízéves lányom a barátnőjével játszik, de én is úgy döntöttem, itt kellemesebb, mint kint 

– mondta Lőrincz Lilla, aki egy gumimatracon pihent a vízben. 

Kicsit arrébb két tinédzser a vizes homokot fúrta. 

 Ásunk egy nagy lyukat, megtöltjük vízzel és abban fogunk dagonyázni 

– vázolta a tervet Batiz Levente. Hozzátette, szerinte ez most a legjobb elfoglaltság két érett 16 évesnek. 

Egyébként is strandolást terveztünk mára, de ebben a hőségben ez pont ideális program lett. Amikor melegünk van, csak berohanunk a vízbe. Ha meg leégünk, hát leégünk. Falusi gyerek vagyok, engem nem zavar 

– vonta meg a vállát.

A kora délutáni időpontban egyébként a legtöbben a vízben voltak, a parton szinte csak az árnyékos részeken lehetett embereket látni. Egy nyolctagú szegedi társaság is úgy döntött, inkább a sekély vízben ülve, hasalva beszélgetnek, mint bárhol máshol. – Ezt a forróságot csak itt lehet kibírni. De egyébként is nagyon szeretjük a Nádastót. Olyan, mint a Balaton, csak nem kell annyit utazni – mondta Dohány Andrea.

Tóth Józsefnéék évtizedek óta a Sárgára járnak strandolni. Fotó: Nagy Szabolcs

Generációk szabadstrandja

Népszerű volt a Szeged szélén fekvő Sárga is a hétvégén, bár ott turistákkal alig-alig találkozni, az üdülőterület elsősorban a szegediek törzshelye, generációk tanultak meg ott úszni. Tömeg szinte sosincs, a homokos parton elveszik a több tucat fürdőző, ám a strandolók a Sárga egyik előnyeként éppen ezt emelték ki lapunknak.

 Több mint 20 éve járunk le ide, ahányszor csak tudunk, a sógornőmnek van itt nyaralója, pár percre a strandtól. Nincsenek sokan, és a víz sem mély a part mellett, nagyon szeretjük a Sárgát 

– árulta el Tóth Józsefné, aki családjával látogatott ki szombat délután.

A szegediek kedvelt pihenőhelyén idősekkel és fiatalokkal egyaránt találkoztunk, legtöbbjükben az volt a közös, hogy a családjuk évtizedek óta idejár, emlékek kötik őket a helyhez, szeretik az élő vizet és a jó levegőt. Ottjártunkkor a 40 fokot közelítette a hőmérséklet árnyékban is, ám ez az embereket egyáltalán nem zavarta, annak ellenére sem, hogy a parton kevés az árnyék. 

A Sárga igaz nem kijelölt fürdőhely továbbra sem, de így sem nem veszített semmit a népszerűségéből a szegediek körében.

A kutyákra is gondoltak

Továbbra is töretlenül népszerű a mindszenti szabadstrand kutyásoknak lekerített, idén már Bárka Dog Beach néven működtetett része. Házirend, tájékoztató és figyelmeztető táblák, rendezett terület, szemetes várja a látogatókat, és szabadon használható kutyakakis zacskó azoknak, akik esetleg kifogytak volna a nélkülözhetetlen eszközből. 

Úgy tűnik, a karbantartói gondosság, és a sokat sulykolt, a "Kakitündér nem létezik" üzenet célba ért: vasárnap kora reggel tiszta volt a terület, sehol eldobott szemét, vagy hátra hagyott kutyapiszok. A lekerített részen jönnek-mennek a családok, sokan hosszú órákat is eltöltenek ott.

Makón is nagy tömeg volt a hétvégén. fotó: Szabó Imre

Makón fesztivált rendeztek

Nehéz volt szabad helyet találni szombaton a makói Hagymatikum fürdőben, és magyar szót nem gyakran hallottunk, miközben tettünk egy sétát a külső területen – ezt tapasztaltuk a fürdőfesztiválon. A programot játékos vetélkedők, műsorok, sztárok fellépései színesítettek, ám ettől függetlenül mindenki igyekezett a medencék valamelyikében hűsölni.

 Lajtosné Papp Noémi divízióvezető azt mondta, félidőnél járva kifejezetten jónak ígérkezik a szezon: mostanra már látogatottságban és bevételben is érték a tavalyi, persze csonka év számait. Tavaly sok volt a belföldi vendég, most ehhez felzárkózott a külföldi, elsősorban román és szerb vendégek létszáma. Sokan érkeznek a fővárosból is, akik itt még az útiköltséget is beleszámolva olcsóbban tudnak kikapcsolódni, mint Budapesten. A költési szokások ebben a hőségben megváltoztak: az étteremben a könnyebb ételek, például a saláták népszerűek, és jól fogynak a fagylaltok, jégkrémek.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában