Szentes

2022.07.25. 10:10

Ráférne a szobrokra a felújítás

Időszerű lenne a városközpontban lévő köztéri alkotások felújítása – hívta fel a figyelmet Rébeli-Szabó Tamás. Az önkormányzati képviselő azt kérte, a hivatal tájékozódjon a Kossuth téri szobrok felújításának költségeiről, és találjanak forrást azok rendbehozására.

Fotó: Majzik Attila

A képviselő külön kiemelte Horváth Mihály szobrát, amelynek a talpazatához egy szerinte egyáltalán oda nem illő elektromos szekrényt építettek.

A felvetésre reagálva a Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki Irodája első ütemben nyolc köztéri szobor, illetve díszkút szakértői felülvizsgálatát javasolta: a Szentháromság szobor, a Kagylós díszkút, a Horváth Mihály szobor, a Tanácsköztársasági emlékmű, a Kossuth Lajos szobor, a Díszkút szobor, a Széchenyi István szobor és a Kubikus szobor állapotát is megvizsgálnák.

Valóban nem mutat túl jól az elektromos szekrény a szobor lábánál. Fotó: Majzik Attila

Mint megtudtuk, az önkormányzat először ajánlatokat kér a szakértői vélemények előkészítésére, majd ezek alapján tudnak pontos kivitelezői árajánlatokat bekérni a műalkotások rendbetételére. Amennyiben a kivitelezői árajánlatok is megvannak, és a szükséges forrásokat is el tudja különíteni erre a feladatra a város, akkor a munkálatok is megrendelhetőek lesznek.

Szentes egyébként igen gazdag szobrokban, a városban mintegy 130 műalkotás található köztereken, középületek külső, vagy belső homlokzatán, udvarán. Ez a szám pedig tovább növekedhet, utalt rá Szabó Zoltán polgármester.

Mint a városvezető elmondta, az önkormányzat foglalkozik új köztéri szobor elhelyezésének gondolatával is. Mivel Petőfi Sándornak és a szentesi születésű Tóth József színművésznek egyaránt jövőre ünnepeljük születésük 200. évfordulóját, a kettejüket közösen megörökítő alkotással tisztelegnének a jeles jubileum előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában