Szeged

2022.07.20. 14:39

Rossz a levegő a sok tűz miatt

Suki Zoltán

Magas a szállópor koncentráció a sok tűz után. Fotó: Donka Ferenc

A légszennyezettség jelenlegi szintje, már átlépi a jogszabályban meghatározott egészségügyi határértékeket, és ez a szint hosszú távon már számottevő káros egészséghatást okozhat– ezt a legszennyezes.hu weboldal írta szerdán a szegedi levegő minőségéről. Hozzátették, hogy a szállópor koncentrációja nagyon magas. Közben pedig több olvasónk is arra panaszkodott, hogy büdös van a város egyes részein, sokan füstszagot éreztek.

Ez nem véletlen, az utóbbi napok városkörnyéki tüzei okozzák a problémát. Az idei nyár kiemelkedően forró, csapadéknak nyoma sincs, ezért naponta gyulladnak ki nádasok, vagy éppen az aljnövényzet kap lángra. 

Az egyik legnagyobb ilyen tűz kedden volt Szegeden, a Bajai út mellett, ahol 80 hektár égett. Molnár Krisztina a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy délután kettő órakor érkezett a bejelentés, hogy füstöt látnak felszállni Szegeden, a Bajai út mellett. 

A főügyelet azonnal riasztotta a város hivatásos egységeit a helyszínre. A tűzoltók kéziszerszámokkal és vízsugarakkal azonnal megkezdték az oltást, de a forróság és az extrém száraz füves, nádas terület nagymértékben nehezítette a küzdelmet. A levegőben szálló izzó növényi részek folyamatosan újabb területeket gyújtottak meg. 

Egyre több tűzoltó érkezett a helyszínre, a főügyelet riasztotta Makó, Kiskunhalas, Orosháza, Szentes, Kiskunfélegyháza, Hódmezővásárhely, Kistelek és Ruzsa hivatásos egységeit, de a területre érkeztek az önkéntes tűzoltók is Mórahalomról, Balástyáról és Szegedről is. Tizennyolc járművel hatvanegy tűzoltó dolgozott a lángok eloltásán, ami este tíz órára sikerült. 

A szóvivő arra emlékeztetett, hogy a szabadtéri tüzek 99 százalékát emberi gondatlanság, vagy szándékosság okozza. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában