Domaszéki Falunapok

2022.07.22. 20:13

Száz traktor vonult Domaszék utcáin - Galéria

A hagyományos traktoros felvonulással kezdődtek meg péntek délután a Domaszéki Falunapok. Száz mezőgazdasági gép pöfögött végig a falu utcáin, a programot pedig ugyanúgy élvezték azok, akik nézték, mint akik a monstrumokon utaztak.

Timár Kriszta

Száz traktor vonult végig péntek délután Domaszék utcáin. Fotó: Karnok Csaba

Falunapokat tartanak a hétvégén Domaszéken, mely most ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. A három napos programsorozat péntek délután traktoros felvonulással kezdődött. A gépek a Köztársaság téren gyülekeztek, ami szinte már kicsinek bizonyult a rendezvényhez. Megszámoltuk: pontosan száz jármű sorakozott fel, hogy aztán libasorban végigvonuljanak Domaszék utcáin.

A zöld John Deere traktorból meglehetősen sok volt idén, de persze számtalan más érdekességet is láttunk. A régi klasszikus piros traktorok mellett néhány kék is feltűnt, márkát tekintve pedig az MTZ-től a Zetoron át a New Hollandig legalább tucatnyit ismerhettek fel azok, akik értenek hozzá — vagy akik, ahogyan mi is, leolvasták az oldalukról. 

A vezethetőséggel kapcsolatban két dolgot tudtunk megállapítani: egyrészt, hogy valószínűleg gyerekjáték, tekintve, hogy tizenéves fiúkat is láttunk a volán mögött; másrészt, hogy a sör a nagy melegben plusz energiát ad hozzá, a 18 éven felüli sofőrök nagy részénél ugyanis ezt a típusú védőitalt lehetett felfedezni, persze lehet, hogy szigorúan alkoholmenteset.

A felvonulás mindenesetre igazi családi program volt — és nemcsak azoknak, akik nézték, hanem azoknak is, akik részt vettek benne. Több traktorban teljes családok ültek, szinte mindenhol láttunk kisgyereket, ahol pedig nem a vezetőfülkében zsúfolódtak össze akár négyen-öten, ott különböző vontatmányokkal gondoskodtak arról, hogy a lehető legtöbben élhessék át a traktoros utazás élményét. 

A hagyományos megoldás a platós utánfutó volt, de akadt aki az emelőkarra rögzített ládában utazott elöl, egy születésnapos társaság pedig 17 méter magasságig emelhető kosárban bulizta végig az utat.

Ez a program azért jó, mert egy napra kiszakadunk a munkából és találkozunk, beszélgetünk a Homokhátságban dolgozó többi mezőgazdásszal — fogalmazta meg érzéseit a rendezvénnyel kapcsolatosan Farkas Gábor, aki feleségével, Alexandrával és kétéves kisfiukkal, Hunorral érkezett egy John Deere traktorral. Feltűnő volt a rendezvényen, hogy nagyon sok a fiatal traktoros, ők is ezt a generációt képviselték. 

Ebbe nőttem bele, gyerekkorom óta traktorokat láttam. Így nem nehéz megtanulni vezetni — mutatott hatalmas járművére, mellyel a mindennapokban talajt művel és zöldséget takarít be. 

Hogy az utánpótlás is biztosított, az is jól látszott a rendezvényen, hiszen sok gyerek már maga vezette ezeket a hatalmas gépeket, de a legkisebbek közül is sokan ölben ülve tekergették a kormányt. Persze a nézelődők közül sem sikerült mindenkit ezzel elvarázsolni. 

Nekem a JCB traktor tetszett a legjobban, abban már ültem is. Csak akkor nem mozgott — mesélte a 7 éves Benedikt. Majd gyorsan hozzátette: ő nem lesz traktoros.

Focistának készülök — jelentette ki.

 A felvonulás után a gyerekeket kerékpáros ügyességi versenyre, a felnőtteket barbecue élménysütögetésre és borkóstolóra várták, este pedig a Mystery Gang koncertje zárja a napot. Szombaton Nagy Feró és a Beatrice látogat Domaszékre, akinek pedig nem volt elég a gépekből, vasárnap délután motoros felvonulást és streetfighter show-t láthat a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában