Röszkén járt Kósa Lajos

2022.07.14. 16:29

Több ezer határvadász érkezik

Munkatársunktól

Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke járt a határon. Fotók: Kerekes Balázs

A déli határra nehezedő elképesztő migrációs nyomás miatt indokolt és szükséges a határvadász ezredek felállítása – közölte csütörtökön Röszkén Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke.

Az MTI beszámolója szerint a Fidesz-frakció védelmi és bevándorlásellenes kabinetje kihelyezett ülést tartott a Csongrád-Csanád megyei településen, ahol Kósa Lajos elmondta, az első ütemben 2200, a második ütemben pedig 1800 határvadászt vonnak be a határvédelembe.

Forrás: Kerekes Balázs

Amíg 2018 első félévében 3 ezer határsértővel szemben kellett intézkedni, addig 2022 első félévében már 114 ezer volt a számuk. Míg 2019-ben naponta átlagosan 30-an próbálták illegálisan átlépni a határt, 2022-ben már 580-an – ismertette az adatokat. Hozzátette, tavaly 123 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a hatóságok. A politikus szerint szükség van a rendőrségi törvény módosítására az erőszakos határátlépések miatt, hiszen az életüket kockáztatják azok, akik felelnek a schengeni határ védelméért és az ország biztonságáért. Ennek érdekében az Országgyűlés őszi ülésszaka előtt egyeztetni szeretnének a kormánnyal és a parlamenti erőkkel.

A csütörtöki ülésen részt vett Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője is, aki arról beszélt, hogy nem csupán a migránsok száma növekszik, hanem az illegális bevándorlók egyre erőszakosabbak, agresszívebbek. Hozzátette, jól tükrözi ezt a két héttel ezelőtti lövöldözés, amikor a szerb oldalon embercsempész csoportok közötti leszámolás történt. Kiemelte, a kormány felismerte a helyzet súlyosságát, ezért döntött a határvadász csoportok felállításáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában