Kisteleki halálos baleset

2022.07.30. 07:00

Veszélyben vannak a vakok az úttestek mellett

Halálos baleset történt a napokban Kisteleken. Egy vak férfit ütöttek el, aki a kutyájával akart átkelni az úttesten. A férfi a kórházban halt meg. Hogy pontosan hogyan történt a baleset, azt a rendőrség még vizsgálja.

S. Z.

Fotó: Karnok Csaba

A vakok és gyengénlátók egyesülete pedig arra kéri az autósokat, hogy a megszokottnál is jobban figyeljenek, ha fehér botos, vagy vakvezető kutyás embert látnak a gyalogátkelőnél.

Egy látó embernek is életveszélyes időnként átkelni egy–egy forgalmasabb zebrán, nemhogy egy vaknak vagy gyengénlátónak. Egyikükkel pedig a napokban tragédia történt. Július 25-én Kisteleken egy vakvezető kutyával közlekedő vak embert elütött egy autó, amikor a munkahelyére igyekezve átment az úton. 

A látássérült ember a sérüléseibe belehalt a kórházba szállítást követően. Erről a Vakok és Gyengénlátók Csongrád-Csanád Megyei Egyesületének elnöke értesítette lapunkat. Ballai Anna Mária azt is elmondta, hogy a férfi nem kijelölt gyalogátkelőhelyen szeretett volna átjutni az út túloldalára. 

Az elnök arra szeretné felhívni az autósok figyelmét, hogy megszokottnál is jobban figyeljenek, ha fehér botos, vagy vakvezető kutyás embert látnak a gyalogátkelőnél.

Hozzátette, hogy a kutyával és a fehér bottal közlekedők is hónapokig tanulják azt az útvonalat, amin közlekednek. A bottal közlekedés megtanulása körülbelül addig tart, mint egy jogosítvány megszerzése. A kutyák pedig annyira képzettek, hogy valóban megmenthetik a gazdájuk életét. 

Ballai Anna Mária azt is elmondta, hogy a kutyák vezényszavakat tanulnak meg, és amikor kimennek az utcára, akkor tulajdonképen elkezdődik a „munkaidejük.” Kevesen tudják, de ilyenkor nem szabad megsimogatni őket, mert akkor kizökkenek a munkából. Vagyis kutyával és bottal könnyebb a látássérültek dolga, de vannak olyan gyengénlátók, akiknek még egyik sincs. Nekik gyakorlatilag csak a hallgatózás marad, máshogy nem tudják felmérni a körülöttük lévő forgalmat.

A Kisteleken elgázolt férfi balesetét vizsgálja a rendőrség – ezt a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság közölte.

Az pedig már a KRESZ-ben olvasható, hogy igazából nincs szabály arra, hogy egy autós mennyivel mehet, ha zebra közelébe ér.

A KRESZ előírja, hogy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak, de csupán ennyit. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – akkor is, ha nincs kijelölt gyalogos-átkelőhely – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten megy át, amelyre a jármű bekanyarodik. 

Azt a helyet, ahol a gyalogosoknak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni. A bírósági gyakorlat egyébként az, hogy ha a baleset 35-40 kilométeres sebességnél történik, akkor az esetek többségében az autós bűnösségét állapítják meg.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában