A fehér gólya jól alkalmazkodik a száraz élőhelyekhez

2022.08.04. 08:40

Akár a 60 fokos meleget is tűrik a már pelyhes fiókák

A gólyák etetése és itatása nem csupán szükségtelen, még káros is lehet az Magyar Madártani Egyesület szerint. A drámai költésről szóló kijelentéseket ugyanakkor alaptalannak tartják.

T. Sz.

Fotós: Muzslay Péter

— Az egészséges, röpképes gólyák vödörből itatása a fészkek alatt vagy ezek közelében teljesen felesleges, természetvédelmi szempontból teljesen indokolatlan, sőt, alapvetően káros lehet — hangsúlyozta lapunk megkeresésére Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője. A fehér gólya kanalazva iszik, a vödörből egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek árán tud inni. További probléma, hogy a gólyák nem szoktak hozzá a lakott területeken a talajon való mozgáshoz, így az itatással feleslegesen lecsalt madár megsérülhet, közlekedési balesetet szenvedhet. Ráadásul a fészek alá kirakott vizes vödörrel a vonulási és telelési túlélési esélyeik is csökkennek, mert a Közel-Keleten és Afrikában szintén az emberek közelségét kereshetik, és így könnyen lelőhetik őket.

Hőtűrés 60 fokon

Lakott területen fészkel ugyan, de gyepeken, szántókon táplálkozva a patakokról, tavakról hozzák haza a vizet, amelyből itatják és zuhanyoztatják a fiókákat. Nem megterhelő tehát a költő pároknak külterületeken akár tíz kilométereket is repülni táplálékért. A fehér gólya rendkívül jól tűri a meleget, amint a fiókák májusban kikelnek a fészekből, tulajdonképpen hónapokig a tűző napon fekszenek. A már legalább pelyhes utódok képesek elviselni az akár 60 fokos meleget is. A mostani szélsőséges időjárás nem a közvetlen hőterheléssel, hanem a csapadék- és vízhiánnyal nehezítheti az állatok életét — hangsúlyozta a szakember. 

Az egészséges fiókák már kirepültek vagy a következő napokban teszik meg ezt. Mivel a fehér gólya fokozottan védett, a sérült, legyengült példányról, a fészekben esetleg magukra maradt röpképtelen fiókákról a területileg illetékes nemzeti park őrszolgálatát lehet értesíteni.

Alaptalan kijelentések

Az a kijelentés, hogy idén Magyarországon drámai a költésszám, teljesen alaptalan a szakember szerint. Az MME monitoring központjába folyamatosan érkeznek az adatok, figyelik a fészkeket, ám majd csak szeptember-október környékén látják a teljes képet. A már rendelkezésre álló háromszáz idei fészekadat alapján, melyben a sikertelen párok is szerepelnek, az átlagos fiókaszám ebben a költési szezonban 2,54. Figyelembe véve, hogy ez az érték az elmúlt 30 év átlagát tekintve 2,35 volt, a mostani az átlagosnál jobb költési eredményt mutat a hazai fehérgólya-állományban. 

A klímához alkalmazkodva

A fekete gólyák idei eredményei már egészen más képet mutatnak. Az erdőben fészkelő faj ártereken, mocsarakban táplálkozik, ám az aszályos tél és tavasz miatt ezek idén jelentős részben kiszáradtak. A Hortobágy térségében vannak olyan területek, ahol tizenhat párból csak kettőnek volt sikeres a költése, esetükben is csak egy-egy fiókával.

Ha a klímaváltozás évről évre tartósan megváltoztatja a természetes és a települési élőhelyek viszonyait, akkor az ehhez alkalmazkodni nem tudó állat- és növényfajok el fognak tűnni, és ezt az egyedek óriási száma miatt nem akadályozhatjuk meg mesterséges etetéssel, itatással, csakis az emberi civilizáció káros hatásainak mérséklésével, megszüntetésével. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában