A fehér gólya jól alkalmazkodik a száraz élőhelyekhez

2022.08.04. 08:40

Akár a 60 fokos meleget is tűrik a már pelyhes fiókák

A gólyák etetése és itatása nem csupán szükségtelen, még káros is lehet az Magyar Madártani Egyesület szerint. A drámai költésről szóló kijelentéseket ugyanakkor alaptalannak tartják.

T. Sz.

Fotó: Muzslay Péter

— Az egészséges, röpképes gólyák vödörből itatása a fészkek alatt vagy ezek közelében teljesen felesleges, természetvédelmi szempontból teljesen indokolatlan, sőt, alapvetően káros lehet — hangsúlyozta lapunk megkeresésére Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője. A fehér gólya kanalazva iszik, a vödörből egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek árán tud inni. További probléma, hogy a gólyák nem szoktak hozzá a lakott területeken a talajon való mozgáshoz, így az itatással feleslegesen lecsalt madár megsérülhet, közlekedési balesetet szenvedhet. Ráadásul a fészek alá kirakott vizes vödörrel a vonulási és telelési túlélési esélyeik is csökkennek, mert a Közel-Keleten és Afrikában szintén az emberek közelségét kereshetik, és így könnyen lelőhetik őket.

Hőtűrés 60 fokon

Lakott területen fészkel ugyan, de gyepeken, szántókon táplálkozva a patakokról, tavakról hozzák haza a vizet, amelyből itatják és zuhanyoztatják a fiókákat. Nem megterhelő tehát a költő pároknak külterületeken akár tíz kilométereket is repülni táplálékért. A fehér gólya rendkívül jól tűri a meleget, amint a fiókák májusban kikelnek a fészekből, tulajdonképpen hónapokig a tűző napon fekszenek. A már legalább pelyhes utódok képesek elviselni az akár 60 fokos meleget is. A mostani szélsőséges időjárás nem a közvetlen hőterheléssel, hanem a csapadék- és vízhiánnyal nehezítheti az állatok életét — hangsúlyozta a szakember. 

Az egészséges fiókák már kirepültek vagy a következő napokban teszik meg ezt. Mivel a fehér gólya fokozottan védett, a sérült, legyengült példányról, a fészekben esetleg magukra maradt röpképtelen fiókákról a területileg illetékes nemzeti park őrszolgálatát lehet értesíteni.

Alaptalan kijelentések

Az a kijelentés, hogy idén Magyarországon drámai a költésszám, teljesen alaptalan a szakember szerint. Az MME monitoring központjába folyamatosan érkeznek az adatok, figyelik a fészkeket, ám majd csak szeptember-október környékén látják a teljes képet. A már rendelkezésre álló háromszáz idei fészekadat alapján, melyben a sikertelen párok is szerepelnek, az átlagos fiókaszám ebben a költési szezonban 2,54. Figyelembe véve, hogy ez az érték az elmúlt 30 év átlagát tekintve 2,35 volt, a mostani az átlagosnál jobb költési eredményt mutat a hazai fehérgólya-állományban. 

A klímához alkalmazkodva

A fekete gólyák idei eredményei már egészen más képet mutatnak. Az erdőben fészkelő faj ártereken, mocsarakban táplálkozik, ám az aszályos tél és tavasz miatt ezek idén jelentős részben kiszáradtak. A Hortobágy térségében vannak olyan területek, ahol tizenhat párból csak kettőnek volt sikeres a költése, esetükben is csak egy-egy fiókával.

Ha a klímaváltozás évről évre tartósan megváltoztatja a természetes és a települési élőhelyek viszonyait, akkor az ehhez alkalmazkodni nem tudó állat- és növényfajok el fognak tűnni, és ezt az egyedek óriási száma miatt nem akadályozhatjuk meg mesterséges etetéssel, itatással, csakis az emberi civilizáció káros hatásainak mérséklésével, megszüntetésével. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában