Makó

2022.08.03. 13:30

Ápolják Galamb emlékét

A veteránjármű-kedvelők helyi egyesülete minisztériumi támogatással megvásárolta az egykori makói Ford-lerakat épületét, és két év alatt korhű, interaktív kiállítóhellyé alakítja át. Egy kisebb kiállítás az egyik helyiségben már most is látogatható.

Szabó Imre

A leendő kiállítóhelyen most az egyesület által kiállított járművek láthatók. Fotó: Szabó Imre

Galamb József Veteránjármű Kiállító Központ lesz a neve annak a technikatörténeti interaktív kiállítóhelynek, amit két éves munkával az egykori Ford-lerakat épületében alakítanak ki Makón. Ez a Vásárhelyi és a Deák Ferenc utca sarkán áll. Eddig arról volt nevezetes, hogy a Vásárhelyi utca felőli falon láthatók azok a reklámfeliratok, ábrák, amelyek a második világháborúig a Ford T-modell konstruktőrének, a makói születésű Galamb Józsefnek a testvérei által üzemeltetett autókereskedést és műhelyt reklámozták. 

A Ford-falat két éve felújították, most pedig a Maros-parti Veteránjárműveket Kedvelők Sportegyesülete magát az épületet is meg tudta vásárolni központi támogatással.

Fotó: Szabó Imre

Mint a helyszínen szerdán délelőtt tartott sajtótájékoztatón elhangzott, az egykori Innovációs és Technológiai Minisztérium 167 millió forintot adott az ingatlan megvásárlására, illetve átalakítására és a város önkormányzata is támogatást nyújtott az egyesületnek. Farkas Éva Erzsébet polgármester azt mondta, ezzel újabb turisztikai célponttal fog gazdagodni Makón. 

 Közel ezer négyzetméteren fekszik az ingatlan. A munkálatok már megkezdődtek 

– hangsúlyozta. A legfontosabb a lerakat eredeti helyiségeinek, köztük a szerelőműhelynek a rekonstruálása lesz az eredeti, 1920-as évekre jellemző milliőnek megfelelően, de különböző közösségi, előadó- és bemutatóterek kialakítása is szerepel a tervek között. Szilágyi László, az egyesület elnöke arról beszélt, hogy Magyarországon nincs sok ipartörténeti műemlék. 

Ez azért lehet különleges, mert az átalakítás után méltó otthona lesz a meglévő régi Ford autóknak, amik mellé Fordson traktort is szeretnének beszerezni. 

Idén a fűtés és a tető korszerűsítése várható, a csarnokok megépítése jövőre. Addig is pénteken és vasárnap már látogatható egy kisebb, veteránjárműveket bemutató kiállítás az épületben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában