Migráció

2022.08.17. 17:39

Ásotthalomnál menekült az embercsempész

Az ország teljes területén csaknem hatszáz, Csongrád-Csanád megyében pedig majdnem 400 illegális bevándorlót kaptak el a katonák és a rendőrök egy nap alatt. Ásotthalomnál elfogtak egy román embercsempészt, aki megpróbált megszökni a rendőrök elől a migránsokkal együtt, de nem sikerült neki.

Suki Zoltán

Nem jutnak messzire a szökésben lévő migránsok. Fotó: Máté Krisztián/MW

A szolgálatot teljesítő rendőrök augusztus 16-án 16-án 0 óra és 24 óra között összesen 597 határsértőt tartóztattak fel és 275 embert megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 33 csoportban összesen 363 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalmon, Ruzsán, Csengelén, Apátfalván, Makón, Deszken, Kisteleken, Kiszomboron, Kübekházán, Mórahalmon, Szatymazon és Szegeden. Bács-Kiskun megyében szokás szerint kevesebben voltak. Ott 30 csoportban találtak 183 határsértőt.

Baranya megyében Mohácsnál 1, Győr-Moson-Sopron megyében Pereszteg és Jánossomorja külterületén 23, Komárom-Esztergom megyében Tatabánya külterületén két alkalommal szintén 23, míg Pest megyében, Szigetszentmiklós külterületén 4 határsértőt tartóztattak fel. A migránsok afgán, indiai, líbiai, marokkói, pakisztáni, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni, ezért visszakísérték őket a határkerítéshez.

Ugyanebben az időszakban Bács-Kiskunban 1 esetben 11, Csongrád-Csanád megyében 18 esetben 264 embert megakadályoztak abban, hogy magyar területre jöjjön.

Megint elfogtak több embercsempészt is. A rendőrök Ásotthalomnál, lakott területen kívül, az 55-ös főút 27-es kilométerszelvényében igazoltattak egy magyar rendszámú személygépkocsit. Az intézkedés megkezdése előtt a gépkocsi vezetője és az utasok futva elmenekültek a helyszínről. A rendőrök végül elfogták a 32 éves román állampolgárságú sofőrt és 14, magát szír állampolgárnak valló férfit.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában