Szegedi hírek

2022.08.03. 11:04

Az egyetemek határozhatják meg, milyen átlag kell az ösztöndíjhoz

Megszűnik a központi, vagyis minden egyetemen egységesen érvényes tanulmányiátlag-elvárás az átsorolásoknál.

Munkatársunktól

Archív fotó: Karnok Csaba

A Magyar Közlönyben megjelentek alapján mostantól az egyetemek fentartóinak — az állami intézményeknél pedig az érintett minisztériumnak — kell meghatározniuk, hogy az egyes tudományterületeken milyen tanulmányi teljesítményhez kötik az ösztöndíjas helyek megtartását. 

A minimumátlagot évek óta kormányrendelet határozta meg, képzési területenként: a bölcsészeknek, a művészeti, sport- vagy tanári szakosoknak jobb jegyeket kell szerezniük, mint például a gazdasági, természettudományi vagy éppen az orvosi képzésen tanulóknak. 

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint azért volt fontos foglalkozni a kérdéssel, mert az elmúlt két évben a pandémia miatt nem került sor tanulmányi okokból átsorolásra, illetve azért, mert az online oktatás és vizsgáztatás miatt megváltoztak az osztályozási trendek. 

Félő volt, hogy jelentősen megugrik azon hallgatók száma, akik elveszítik ösztöndíjas helyüket. Az idei évben egyébként a fenntartók nem határozhatnak meg a korábbi központi átlagnál magasabb átlagokat az egyes tudományterületeken. A számok kihirdetésére augusztus 31-ig van lehetőségük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában