Mártély

2022.08.26. 11:32

Az éves költségvetés harmadát teszi ki az adósság

Mártély tartozása duplája annak, mint amire előzetesen számított az új településvezetés, az összeg a község éves költségvetésének nagyjából egyharmada. Ambrus István, a település új polgármestere sajtótájékoztatóján bejelentette, ez olyan intézkedések meghozatalára kényszeríti az új képviselő-testületet, amelyek minden helyi lakosnak kellemetlenséget okoznak.

Kovács Erika

Ambrus István közölte, Mártély eltitkolt valós anyagi helyzete a mindennapi működést is veszélyezteti. Fotó: Kovács Erika

Mint ismert, Mártély előző képviselő-testülete április végén oszlatta fel magát, ezért volt szükség az időközi választásra. Az új képviselő-testület augusztus 20-án tett esküt.

40 milliós adóssággal kell megbirkózniuk

 Az átadás-átvételi folyamat során, illetve azt követően Szöllősi Sándor alpolgármesterrel áttekintettük Mártély anyagi helyzetét. Kiderült, a baj sokkal nagyobb, mint azt előzetesen gondoltuk, az adósság ugyanis kétszer akkora, mint feltételeztük 

– jelentette be Ambrus István. Leszögezte, nem volt túlzás, amikor a helyi sajtó arról cikkezett, hogy Mártély csődközeli helyzetben van.

 Jelenleg Mártélynak több mint 40 millió forintos adóssága van, ami az éves költségvetés mintegy egyharmadát teszi ki. Ilyen mértékű adósságot egy ekkora település nem tud kigazdálkodni, még hosszú évek alatt sem. A gondosan eltitkolt, valós anyagi helyzet nemcsak a falu jövője és fejlődése elé állít gátat, de a mindennapi működést is veszélyezteti 

– vetítette előre a polgármester. Hozzátette, ez olyan intézkedések meghozatalára kényszeríti az új képviselő-testületet, amelyek minden mártélyi lakosnak kellemetlenséget okoznak.

Vásárhelynek aprópénz, Mártélynak élet-halál kérdése

Elmondta, hogy a  hiány nagy része a hódmezővásárhelyi önkormányzat felé fennálló tartozás, ennek összege 23 millió 750 ezer forint. 

 Találkozót és tárgyalásokat kezdeményezek Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely polgármesterével. Korábban Vásárhely elengedte Mártély tartozását. A polgármester nyilatkozatai szerint a város rendkívül jó anyagi helyzetben van. Bízom benne, hogy nyitott lesz Mártély kérése felé. Hódmezővásárhelynek ez aprópénz, Mártélynak viszont élet-halál kérdés 

– közölte.

Ambrus István azt is mondta, azonnali hatállyal megvizsgálják az intézmények helyzetét is, hogy minél kisebb energiafelhasználás mellett biztosítsák a folyamatos működést.

 Az energiaárak jelentős emelkedése minden önkormányzat számára megterhelő, különösen egy olyan községnek, amelynek a költségvetése egyharmadával megegyező adóssága van 

– hangsúlyozta.

A volt polgármester félmilliós követeléssel él

Ambrus István bejelentette, az új képviselő-testület magán kezdte a spórolást. A képviselők lemondtak a tiszteletdíjukról, az alpolgármester pedig csak a járandósága negyedét veszi fel. Kiderült, Putz Anita volt polgármester félmillió forintos követeléssel él az önkormányzat felé, a ki nem vett szabadságai után.

 A törvények szerint ez jár neki, hogy morálisan elfogadható-e, erre nehezen tudnék igennel válaszolni. Egy olyan vezetés, amely ekkora adósságot halmozott fel, ami miatt most akár intézmények bezárása is megtörténhet, felelősséggel tartozik annak a közösségnek, amely korábban bizalmat szavazott neki. A döntés a volt polgármester asszonyé. Szép gesztus lenne, ha lemondana erről a követeléséről. Nehéz döntések előtt állunk. Mindent megteszek azért, hogy az önkormányzat talpra álljon 

– hangsúlyozta az új polgármester.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában