Szegedi hírek

2022.08.09. 12:30

Az SZTE kutatói beazonosították több magyar uralkodó földi maradványait

delmagyra.hu

Fotó: Bobkó Anna / SZTE

Valóban az Árpád-házi királyaink nyugszanak a székesfehérvári osszáriumban? Ez az egyik fő kérdése annak a projektnek, amely Dr. Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatócsoportjának igazgatója, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézet Genetikai Tanszékének munkatársa vezetésével zajlik a Szegedi Tudományegyetemen. A válasz egyértelműen: „Igen.”

Az SZTE összeállításából kiderül, hogy a napokban fejeződött be azoknak a koponyáknak a vizsgálata, amelyeket a Szegedi Tudományegyetem munkatársai a Székesfehérvári Középkori Romkertből szállíthattak Szegedre. A kutatás vezetője elmondta, az osszáriumban több mint 900 ember csontmaradványa található összekeveredve. 

Antiókhiai Anna (1153-1184), III. Béla magyar király első feleségének csontjai után, Szent László király (1040-1095) földi maradványait, továbbá Halicsi Endrét (1210-1234) vagyis András magyar királyi herceget is sikerült azonosítani.

A teljes cikk az SZTE oldalán olvasható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában