Együttműködés

2022.08.09. 14:00

Ifjúsági polgármestert fogadott Bordány

A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat tagjai a közelmúltban Farkas Szabolcsot, a Zalaszentgróti Ifjúsági Önkormányzat polgármesterét látták vendégül. A fiatalok megtekintettek, egyeztettek és együttműködést terveztek.

Munkatársunktól

A Bordányi Ifjúsági Információs Pontban Farkas Szabolcs, a Zalaszentgróti Ifjúsági Önkormányzat polgármestere bordányi kollégájával, Vida Patríciával és az ifjúsági önkormányzat képviselőivel egyeztetett. Fotó: Bordányi Ifjúsági Információs Pont

A több mint két évtizede működő Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (GYIFÖ) az ország egyik első és legmeghatározóbb ilyenfajta szerveződése. A bordányi szervezet 2000-ben jött létre. Hivatalosan az első gyermek- és ifjúsági önkormányzati választásokat követően, 2000. december 15-én alakult meg a testület legelőször. Az első választáson ifjúsági polgármesternek Kiss-Patik Pétert (jelenleg a település alpolgármestere) választották meg a helyi fiatalok.

Közös program a cél

A közelmúltban a településre látogatott Farkas Szabolcs, a Zalaszentgróti Ifjúsági Önkormányzat polgármestere, akit a bordányiak nevében Vida Patrícia ifjúsági polgármester és Vas Nimród képviselő fogadtak a szegedi vasútállomáson. A két ifjúsági önkormányzat a többnapos találkozón egyeztette elképzeléseit és Szabolcs a bordányiak munkájába is betekintett. A cél olyan újabb közös program megvalósítása, amely mindkét település fiataljai számára gyümölcsöző lehet.

A találkozó közös vacsorával indult. A bordányi pizzéria kerthelyiségében a GYIFÖ-sök által megálmodott pizzákat rendelték a fiatalok, majd a Bordány Hostel közösségi terében kötetlen beszélgetés zajlott hajnalig. A fiatalok ellátogattak a Hermina tanyára egy rövid falutúra részeként, majd a Bordányi Ifjúsági Információs Pontban ültek össze, ahol a két ifjúsági érdekképviselet egyeztette jövőbeli elképzeléseit.

Tükörprogramokat terveznek

A szakmai egyeztetésen megszületett a korábbi együttműködésre épülő újabb közös program, programok megvalósításának terve, amely mindkét település ifjúsági önkormányzatainak, fiataljainak gyümölcsöző lehet. Úgynevezett tükörprogramok Zalaszentgróton és Bordányban történő megvalósításának igénye fogalmazódott meg, amelyek egy-egy probléma azonosítására, megoldására fókuszálnak. Ilyenek például az ifjúsági önkormányzatok utánpótlásának gondjai, a részvétel – a fiatalok bevonásának erősítése.

A szegedi Dóm Látogatóközpontba is ellátogattak a bordányi fiatalok Farkas Szabolccsal, a Zalaszentgróti Ifjúsági Önkormányzat polgármesterével. Fotó: Bordányi Ifjúsági Információs Pont

Pályázni kell

A két ifjúsági polgármester egyeztetésén felvetődött egy újabb országos találkozó Bordányban történő megrendezésének gondolata is, de a bordányiak elmondták, hogy inkább csak egy szakmai program lebonyolítására nyitottak, hiszen a közösségi tereik, a szállásuk nagy létszámú csoport fogadására, így például egy száz-százötven fős találkozóra nem alkalmasak. A közös programok megszervezése elsősorban pályázatfüggő, ezért a siker érdekében pontosították az együttműködés menetét is a fiatalok.

Komolyan veszik

A gyermek- és ifjúsági önkormányzat éves munkaterv alapján működik. A munkatervre az ifjúsági polgármester tesz javaslatot minden év elején, és a képviselőtestület fogadja el. Az ifjúsági önkormányzat ifjúságpolitikai javaslatait a bordányi önkormányzat elé terjeszti. Az ifjúság által beterjesztett Ifjúságpolitikai Koncepciót 2003-ban fogadta el az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában