Szegedi hírek

2022.08.04. 12:30

Kanadai hallgatók tanulnak az SZTE nyári egyetemén

Három hetet tölt el hazánkban a kanadai Manitoba Egyetem tíz diákja, akik a Szegedi Tudományegyetem nyári kurzusán vesznek részt. A nyári egyetem július 26-án indult, és az első hetet Budapesten töltötték a diákok. A további két hétben szegedi, vásárhelyi és ópusztaszeri programokon vesznek részt.

Szeged nevezetességeinek megtekintése mellett Hódmezővásárhelyre és Ópusztaszerre is ellátogatnak majd a kanadai hallgatók. Fotó: SZTE

Évek óta fennáll már az együttműködés a kanadai Manitoba Egyetem és az SZTE között, amely leginkább az oktatói, kutatói kapcsolatokra épült – tájékoztatta lapunkat az SZTE. Nyolc éve immár a kanadai intézményben a szegedi bölcsészkar Hungarológia Központjának egy-egy oktatója tanít magyart, mint idegen nyelvet és kultúrát. 

A nemzetköziesítés jegyében az SZTE legfőbb célja ezzel a kanadai irányú nemzetközi kapcsolatok élénkítése, új együttműködési lehetőségek feltérképezése.

 Hónapokkal ezelőtt elkezdtünk egy tárgyalást a kinti tanszékvezetővel, és felvetettem azt az ötletet, hogy mit szólnának egy hungarológiai jellegű, úgynevezett „Immersion Hungary” programhoz, ahol a magyar kultúrát mutatnánk be több szempontból. Ezt támogatták, és kértek néhány magyarórát is. A program két részből áll, napi minimum 4-6 óra kultúra, valamint egy óra nyelvoktatás. Idén ezt tíz főre hirdettük meg, ami pár nap alatt be is telt 

– mondta Árvay Anett, az SZTE BTK Hungarológia Központ vezetője.

A Manitoba Egyetemmel kötött új megállapodás alapján tíz kanadai diák tölt el július 26-tól három hetet Budapesten és Szegeden. A program célja a magyar kultúra sok szempontú megismerése, emellett a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése. 

Az első héten Budapesten a köztéri és kollektív emlékezet témakörében szervezett túrán vehettek részt a fiatalok, ezt követően pedig Szegeden a BTK oktatóinak óráit hallgathatják meg. A program része a magyar kultúra, élet és társadalom megismerése, kirándulásokon, tanórákon és vendégelőadásokon való részvétel, valamint a magyar nyelvet is gyakorolhatják. Szegedi nevezetességeket látogatnak meg, többek között a Zsinagógát, a Reök-palotát, az Alföldi tájházat. Hódmezővásárhelyen múzeumpedagógiai programon vehetnek részt, amelyen a fazekas mesterséget, illetve a korongozást is kipróbálhatják. A népi építészettel pedig Ópusztaszeren a falumúzeumban is ismerkedhetnek.

Mivel a manitobai egyetem ösztöndíjjal támogatja ezt a programot, a jelentkezők először egy rövid interjún vettek részt, valamint egy motivációs levelet is kellett írniuk. A kurzus végén a számonkérés két módon történik majd. Szegeden kis beszámolót kell készíteniük, majd csoportos és egyéni prezentációt tartanak. Szeptember végéig pedig egy hosszú összefoglaló, reflektív esszét kell írniuk a tanulmányútról, ezt már Kanadából küldik vissza Szegedre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában