Gyermekkora nagy részét műtét, kemoterápia vette el

2022.08.07. 20:00

Kétszer küzdött meg az agydaganattal

Gálos Ivett, hódmezővásárhelyi középiskolás diák 9 éves kora óta küzd súlyos betegségével, az agydaganattal, amit már kétszer is legyőzött. A legutóbbi műtétje óta szerencsére minden eredménye negatív és reméli, hogy többet nem gyötri a kór, és a betegség nélküli jövőre koncentrálhat. A fiatal lány álma, hogy kozmetikus legyen.

Kovács Erika

Ivett a 10. osztály végén szakmai alapvizsgát tett szépítészet ágazatból. A közepes eredmény, a betegséggel való küzdelme ismeretében, felér egy kitűnővel. Fotók: Kovács Erika

Gálos Ivett a családjával Vásárhely susáni városrészében él a nagyszülők házának egyik részében. Ivettre és szüleire az elmúlt években súlyos gond szakadt, ami még összetartóbbá tette az egyébként is szoros köteléket alkotó családot. 

Fejfájás és aluszékonyság jelezték a bajt

— 2012-ben derült ki, hogy agydaganatom van. Ekkor még csak kilencéves voltam. Erős fejfájás gyötört, hánytam és nagyon aluszékony lettem. Anyukám ezt nem hagyta annyiban, átvitt Szegedre a klinikára, ahol MRI-vizsgálatot végeztek. Ekkor derült ki, hogy a daganat okozza a problémát, ami „elzárta” az agyvizet. Kaptam 30 sugárkezelést, ami összehúzta a daganatot. Ez hosszú folyamat volt. A tumor szinte teljesen eltűnt a kezelések hatására és hosszú ideig nem is okozott semmilyen problémát – emlékezett vissza a betegsége kezdetére Ivett. Megműtötték, de a daganatot nem tudták eltávolítani, mert nem fértek hozzá. 

Az akkor alig 10 éves kislány a kezelések miatt sokat hiányzott az iskolából. Évet ismételnie azonban nem kellett, az általános iskolás tanárai vállalták, hogy eljárnak hozzájuk és korrepetálják a kisdiákot. 

A család egyik kutyája a diáklány elválaszthatatlan társa. 

— Segítettek, hogy ne maradjak le. Az osztálytársaim is nagyon kedvesek voltak, mindig szorítottak értem, érdekelte őket, hogy vagyok, mikor milyen kezeléseken esek át – mondta Ivett, aki akkor sikeresen túljutott minden akadályon. Hat tünetmentes év következett az életében, amikor úgy élhetett majdnem, mint a többi gyermek. Neki azonban negyedévente kellett onkológiai vizsgálatokra járnia, amik eredménye mindig jó volt. Évente pedig MRI-vizsgálattal is ellenőrizték az agyát. 2019 késő őszén azonban Ivett megint fáradékony lett és sokat aludt. A család arra gyanakodott, hogy az iskolai munka fárasztotta le a kislányt, aki ekkor már az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola, ma már technikum, szépítészet szakára járt, a kilencedik évfolyamra. Az aktuális vizsgálatok azonban kiderítették, nem a fáradtság okozza a problémát, hanem az, hogy kiújult a daganat. 

Hat év után kiújult a tumor

— A vizsgálat után a szegedi klinika professzora közölte a szomorú hírt, és azt is, hogy elkerülhetetlen a műtét. 2020 januárjában kellett befeküdnöm a klinikára, ahol mindenki, az orvosok és a nővérek is nagyon kedvesek voltak velem. Először úgy volt, hogy csak szövetet vesznek, de a műtét napján a professzor úr azt mondta, az a döntés született, hogy ki is veszik a daganatot. Akkoriban készült el az a műtő, ahol robot segítségével végezték el az operációt. A tumor ugyanott volt, ahol hat évvel előtte, de a robotok segítségével már hozzáfértek az eltávolítandó részhez. A műtét jól sikerült, egyszázaléknyi daganat maradt az agyamban, amire ismét sugarat kaptam és kemoterápiás kezelést – magyarázta Ivett. A műtét utáni felépülés ezúttal hosszú volt, fél év maradt ki a tanulásból. Ezért a kislánynak meg kellett ismételnie a kilencedik osztályt. 

— Az Eötvös-iskola, hasonlóan az általánoshoz, nagyon készséges volt és mindenben segítettek, amiben tudtak, de a hiányzás olyan hosszú idejű volt, hogy az volt az egyetlen észszerű megoldás, ha újrajárom a kilencediket, mert fél évet képtelenség lett volna bepótolni. Én nem bántam, ha ez volt a gyógyulás ára, akkor legyen így – mondta Ivett. A diáklány arról is beszélt, egy percig sem fordult meg a fejében, hogy a műtétnek rossz kimenetele lehet és mindig csak arra gondolt, hogy meg fog gyógyulni. A baj azonban nem jár egyedül. Ivettre más műtét is várt az elmúlt időszakban. 

Ha csak teheti, rollerre pattan a nyári szünetben.

Hasi műtéten is átesett a közelmúltban

— Kopogjuk le, azóta nincs semmi jele a daganatnak. Minden hónapban járok vérvételre és az onkológiára is, az orvosok figyelemmel kísérik az állapotom. Így derült fény arra, hogy a kezeléshez használt gyógyszerek mellékhatásaként lett egy cisztám, amit azóta eltávolítottak, vagyis átestem egy hasi műtéten is. Jó, hogy időben kiderült, így még mielőtt valami problémát okozhatott volna, már meg is szüntették a baj forrását – tudtuk meg Ivett-től. Most a pajzsmirigyét is vizsgálják, egyelőre még nem tudni, kell-e gyógyszeres kezelés, az eredményeket most várják. 

Mint említettük, Ivett az Eötvös-technikum szépészet tagozatára jár, ami a kozmetikus és a fodrász ágazatot foglalja magában. A diákoknak a 10. évfolyam végén ágazati alapvizsgát kellett tenniük, ami Ivettnek közepes eredménnyel sikerült. Annak tükrében, hogy a fiatal lánynak mi mindennel kellett megküzdenie az elmúlt években, úgy gondoljuk, ez az eredmény csillagos ötösnek számít. Ivett a középiskola elvégzése után kozmetikus szeretne lenni. A szakmát saját magán már gyakorolja. Szépen kisminkelte magát a beszélgetésünkre is. A műkörömépítés is érdekli. Azt mondta, lehet, hogy azt is megtanulja, végül is ez is a szépítészet körébe tartozik. 

Kozmetikus szeretne lenni

— A középiskola most öt évfolyamos. A következő évtől már csak a kozmetikai szakot viszem tovább. Ha majd le- érettségizek, szeretnék ebben a szakmában elhelyezkedni. Az álmom, hogy egyszer saját szalonom és vendégköröm legyen — mondta. A diáklány az érettségitől egy kissé tart. Angolból, magyarból és matematikából felmentették, ezek helyett más tantárgyakból kell majd vizsgáznia, még nem tudja, miből, erről lesz idő dönteni. 

Ivett és családja szerény körülmények között élnek. Az apai nagyszülőknél laknak, egy szoba és a konyha a lakrészük, közös fürdőszoba-használattal. A kislány édesanyja rokkantnyugdíjas, egy helyi szociális szövetkezetben dolgozik. Édesapja pedig gyermekápolási díjat kap. Ő kíséri Ivettet a vizsgálatokra, de az iskolába is, és érte is megy. 

Ivett-től tudjuk, az elmúlt években többen is segítették a családot, gyűjtéseket szerveztek nekik, amire nagy szükség volt, mert az étrend-kiegészítők, vitaminok és az orvoshoz járások-sok pénzt emésztettek fel. 

Elhatározta, hogy küzd és nem adja fel

Ivett, most a nyári szünetben amiben tud, segít a családjának. Takarít és a konyhában is otthonosan mozog. A család nagy örömére főzni is szeret. Emellett átismétli a szakmai órákon tanultakat, így készül a 11. osztályra. De jut idő a két kutyusra, Zoéra és Dinára, valamint a rollerezésre. Otthonról most, a szünetben, csak ritkán jár el. Van egy barátja, Norbi, aki tiszaföldvári. A fiú már többször járt a családnál. 

Ivett nemcsak papír szerint felnőtt, a gondolkodása is az, a betegsége a koránál érettebbé tette. Sok mindent kellett megélnie, amit a hasonló korú gyerekeknek szerencsére nem. 

— Az első agydaganatot nagyon nehezen viseltem. Nem tudtam, mi lesz, milyen vizsgálatokon, kezeléseken kell keresztülesnem, milyen érzés kórházban lenni. A kiújult daganattal szemben lelkileg könnyebben harcoltam meg, hiszen már tudtam, mi minden vár rám. Elhatároztam, hogy küzdök és megcsinálom, meggyógyulok. Az alaptermészetem is vidám, sokat mosolygok, talán ez is átsegített a nehézségeken — fogalmazta meg életszemléletét. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában