Szeged

2022.08.24. 11:00

Kubai amazonok a vadasparkban

K. A. R.

Már a látogatók is megcsodálhatják a júniusban kikelt fiókákat. Fotó: Szegedi Vadaspark

Kifejezetten állatkerti ritkaságnak számító papagájok, vagyis kubai amazonok keltek ki a Szegedi Vadasparkban, azonban már nem az első alkalommal. A park lapunkhoz eljuttatott beszámolója szerint ugyanis az európai állatkertekben a nemzetközi adatbázis alapján mindössze 50-60 egyedét tartják, közülük egy költőpár Szegeden él, és már másodszor fordul elő, hogy fiókát nevelnek.

Hozzátették, a két kubai amazon fióka június elején kelt ki tojásából, és a napokban kezdtek el kijárni a költőodújukból, így már a látogatók is megcsodálhatják őket. Kezdetben a két fióka közül az egyik jóval bátrabb volt, a másik még csak a fejét dugta ki időnként, neki még össze kellett szedni a bátorságát ahhoz, hogy a tengerimalac társbérlőkkel megosztott röpdét felfedezze.

A kubai amazonpapagájok a nevükben szereplő sziget mellett még a Bahamákon és a Kajmán-szigeteken élnek. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint legfeljebb 27 ezer egyede élhet már csak vadon, számuk folyamatosan csökken. A Szegedi Vadasparkban 2017-ben állt össze a pár, először a hím érkezett, miután illegális tartás miatt elkobozták a hatóságok és kihelyezték a parkba, később pedig Németországból megérkezett mellé a tojó. Az első két fiókájuk a Nyíregyházi Állatkertbe került, és a mostani két fióka is elköltözik idővel, de őszig még biztosan Szegeden maradnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában