Testületi ülés

2022.08.31. 11:58

Makó is segíti a tanévkezdést

Megszavazták a rezsivédelmi akciótervet és a a tanévkezdési támogatásról szóló előterjesztést is a makói képviselők. A testületi ülésen elhangzott, ez utóbbi 16 millió forintjába kerül a városnak.

Szabó Imre

A makói testület ülése a városháza dísztermében zajlott. Fotó: Szabó Imre

Elfogadta a makói képviselő-testület szerdán a fenntartható városfejlesztési stratégiát, amely összesen 10 milliárd forint értékben tesz lehetővé beruházásokat a városban a helyiek javaslatai alapján, a megyei közgyűlés közreműködésével. A fejlesztések között olyan elképzelések szerepelnek, mint például a vadászház felújítása, a Maros-part fejlesztése, utak építése. Az egyik legnagyobb közülük a Nagyér-csatornára szánt 2,2 milliárd forintos keret. Mint a Délmagyarország többször megírta, a csatornával sok a gond: a környéken élők rendszeresen panaszkodnak a nehezen lefolyó víz bűzére. Mint az érintett képviselő, Gáspár Sándor kérdésére Barna Gábor projektfelelős elmondta, ebben mindenek előtt a mederburkolás, illetve egy záportározó építésének költsége szerepel.

A testület – mint előre beharangoztuk – elfogadta a tanévkezdési támogatásról szóló előterjesztést. Ahogy eredetileg is tervezték, minden érintett gyerek 10 ezer forint értékű utalványt kap, ez összesen 16 millió forintos kiadást jelent a városnak. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, az utalványokat várhatóan szeptember 15-éig az iskolákhoz juttatják el, onnan kapják meg a szülők. Czirbus Gábor (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet mint szülő, hogy jövőre – akár rendkívüli ülésen született döntést követően – korábban, még augusztusban biztosítson támogatást a város. A polgármester válaszában emlékeztetett, hogy mostanra derült ki, hogy ezt tudja adni a város, Mágori András (Fidesz-KDNP) pedig arra, hogy az utalványt ezúttal nem csak tanszerre lehet beváltani. Mucsi Tamás (DK) azt javasolta, hogy emeljék a támogatás összegét 20 ezer forintra. Ezt a válsághelyzetre tekintettel, a tartalékkeret megóvása érdekében nem fogadták el.

Ugyancsak megszavazta a testület a rezsivédelmi akciótervet, azaz 30 milliósra emelte a rendkívüli települési támogatás keretét, illetve energiahatékonysági beruházásokra biztosított pénzt önkormányzati intézményeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában