Helyi közélet

2022.08.03. 17:28

460-an döntötték el Vásárhelyen, hogy ne legyen tűzijáték

Kovács Erika

Fotó: Kuklis István

Csak a saját, „házi” médiáját tájékoztatta az augusztus 20-i tűzijáték elmaradásáról Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, más médiumokat nem. A Hódpress nevű, közpénzből fenntartott internetes portál azt írta, a negyvenezres lélekszámú megyei jogú városban összesen 509-en szavaztak a tűzijáték kérdésében. A szavazólapokat a város, az ugyancsak közpénzből fenntartott nyomtatott újságjában, a Vásárhelyi Valóságban tette közzé.

A kivágott szavazólapokat többek között a Jovány buszokon és az orvosi rendelőkben is le lehetett adni. Ahogy ez várható volt, nem sokan éltek a lehetőséggel. A szavazók közül 460-an nemet mondtak a tűzijátékra, 41-en pedig látni szerették volna a pirotechnikai bemutatót, 8 válaszadó pedig tartózkodott. A tűzijáték másfél millió forintba került volna. Az összeget a helyi rászorulók segítésére költi majd az önkormányzat.

A Hódpress szerint olyanok is akadtak, akik ráírták a szavazólapra, hogy fizesse ki a tűzijáték költségeit a polgármester.

– Egy már megpályáztatott tűzijátékról szavaztattuk meg a vásárhelyieket, annak ellenére, hogy annak másfél milliós költsége nem terhelte volna meg a város lakosságát, s nagyon sokan szerették volna, ha megrendezzük – mondta a szavazás eredménye ismeretében Márki-Zay Péter. Vásárhely polgármestere hozzátette: a tűzijáték megrendezése melletti és elleni érveire érkezett reakciók láttán döntött arról, hogy annak sorsáról a vásárhelyiek mondják ki a végső szót – nyilatkozta a Hódpressnek Márki-Zay Péter.

A lapban a polgármester arra is kérte a vásárhelyieket, hogy segítsenek összeadni a tűzijátékkal megbízott vállalkozónak egy jelképes összeget. Az adományokat egy hamarosan megjelenő bankszámlára lehet utalni, vagy bedobhatják a városháza aulájában elhelyezett, a vélemények összegyűjtésére szolgáló ládába is.

A szavazás „diszkrét bája”, hogy Márki-Zay Péter polgármester „Tűzijáték? Legyen ebben is a hatalom a népé” című posztja július 22-én hajnali 4 óra 40 perckor került ki a Facebookra, és itt jelentette be a szavazást, ami még el sem kezdődött, amikor a város gyorshír szolgálata másnap, július 23-án közzé adta a Szent István Napok programját. A plakáton már nem szerepelt a tűzijáték…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában