Aratóünnep Kisteleken

2022.08.20. 19:10

Megszentelték, majd megszegték az új kenyeret - fotógaléria

Koós Kata

Lovaskocsis és traktoros felvonulással kezdődött az augusztus 20-ai ünnepség. Fotó: Karnok Csaba

A cudar időjárás sem szegte a kistelekiek kedvét, hogy méltón megünnepeljék az államalapítást, amelyet most is egybefontak a település búcsújával és aratóünnepével. 

Az augusztus 20-i programsorozat ezúttal is a városi díjak átadásával kezdődött. Nagy Sándor polgármester az önkormányzat elismerő oklevelével tüntette ki Kerepeczki Magdolnát, a Csongrád-Csanád megyei Napsugár Otthon intézményvezetőjét. Az év rendőrének a képviselő-testület Horog Szilvia rendőr törzszászlóst választotta. Az év tűzoltója elismeréssel Fodor János címzetes tűzoltó főtőrzsőrmestert méltatták, az év mentősének járó díszplakettet pedig Kormány Balázs mentőtechnikus vehette át. 

Ezt követően a járás plébánosa, Antal Imre megáldotta az új kenyeret, amelyet a polgármester szegett meg, majd minden résztvevő megízlelhetett. A plébános beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor a kenyérre tekintünk, jusson eszünkbe, hogy nem csupán az táplálék számunkra, amit megeszünk. Legalább olyan fontos a lelki táplálék is, amellyel egymást gazdagíthatjuk, erősíthetjük. 

A kenyér jelképezi azokat az értékeket, amelyeket elődeink, különösen Szent István király teremtett számunkra. Amikor olyan könnyen kidobjuk a kenyeret, nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy ezzel együtt nehogy ilyen könnyű szerrel váljunk meg azoktól az értékeinktől, amelyek eddigi életünket megalapozták és a jövőnket is biztosítják. Melyek lehetnek ezek? Például a család, az anyanyelvünk, a keresztény hitünk, a kultúránk. Amik miatt büszkén vallhatjuk magunkat magyarnak

 – hangsúlyozta Antal Imre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában