Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

2022.08.16. 20:00

Munkahelyeket mentett meg a támogatás

Több mint 60 millió forint európai uniós támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark a pandémia idején, hogy a kényszerű zárva tartás időszaka alatt is finanszírozni tudják a munkavállalók bérét. A REACT-EU helyreállítási tervnek köszönhetően egyetlen munkavállaló sem veszítette el állását.

Munkatársunktól

Lassan visszatér az élet a régi kerékvágásba az emlékparkban. A látogatószám a pandémia előtti évek arányaihoz közelít. Archív fotó: Török János

Körülbelül 35 ezer hazai kisvállalkozás és több mint 200 ezer magyar munkahely megmentéséhez járult hozzá a pandémiás időszakban az Európai Unió által meghirdetett REACT-EU segítségnyújtási program. A Covid–19 világjárvány okozta gazdasági és társadalmi károk megelőzésére az Európai Unió intézményei eddig több mint 50 milliárd eurónyi célzott támogatást nyújtottak az uniós tagállamoknak a REACT-EU helyreállítási terv részeként. 

Ebből Magyarországon a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretein belül 471 millió eurónyi pandémiás segítséghez jutottak a hazai vállalkozások 2020 vége és 2022 eleje között. A cégek kétféle módon igényelhették a pénzügyi segítséget: kamatmentes, azonnali működési hitelként, illetve vissza nem térítendő ágazati bértámogatás formájában. 

Utóbbi keretében országosan csaknem 24 ezer vállalkozás jutott összesen 87,55 milliárd forint összegű vissza nem térítendő bértámogatáshoz. Ez több mint 166 ezer veszélybe került munkahely megtartását tette lehetővé. A sikeres pályázók között volt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark is, amelynek igazgatóhelyettese, Kiss Róbert Károly lapunknak elmondta, a koronavírus-járvány az emlékparkot is komoly kihívások elé állította. 

– Mint ismert, egy kormányrendelet a járványhelyzet súlyosbodása miatt kötelezővé tette többek között a kulturális intézmények bezárását is. Intézményünk normál körülmények között hozzávetőlegesen évi 200 ezer látogatót fogad, így ez hatalmas érvágás volt számunkra. Hiszen az emlékpark gazdasági stabilitását nagyban befolyásolja, hogy a látogatószám milyen mértékben csökken. A kimutatásaink alapján a pandémia időszakában csaknem 50 százalékos fizető látogatószám-csökkenés volt realizálható. Részben a lezárások miatt, részben pedig azért, mert az emberekben akkor is erős volt félelem, amikor már nem volt bezárva a park 

– részletezte az igazgatóhelyettes. A teljes bezárás 2020 novemberétől 2021 májusáig tartott, az azt követő néhány hónapban pedig korlátozásokkal működhetett az emlékpark. 

A támogatásból több mint 62 millió forint bértámogatást nyert az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, amelynek köszönhetően biztosítva volt a körülbelül 80 fős munkaközösség minden tagjának a fizetése, így egyetlen munkavállalónak sem kellett távoznia. 

– Ez hatalmas segítség volt számunkra, hiszen a bérek kifizetése az egyik legjelentősebb költségünk, de így sikerült megtartani kollégáink mindegyikét 

– közölte Kiss Róbert Károly, majd hozzátette, a forrás révén a pandémia alatt fejlesztéseket is meg tudtak valósítani, mint például az új játszótér és élményösvény, a Tourinform Iroda, továbbá kerékpártárolók és csomagmegőrző létesítését.

– Most már lassan visszatér az élet a normális kerékvágásba, a látogatószám a pandémia előtti utolsó év arányához közelít. Épül-szépül a park, javában zajlik a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény épületeinek felújítása, küszöbön áll egy új applikáció kiadása, valamint megtettük az előkészületeket a Rotunda épület energetikai korszerűsítésére 

– mondta az igazgatóhelyettes.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában