Spórolni kell

2022.08.17. 18:26

Nem lesz falunap Magyarcsanádon

Elmarad idén szeptemberben a Szent Gellért napok programsorozata Magyarcsanádon – tájékoztatta a Délmagyarországot a falu polgármestere, Farkas János.

Szabó Imre

A tavalyi falunap Magyarcsanádon. Fotó: az önkormányzat közösségi oldala

A rendezvényt a kényszerű takarékosság jegyében törölték. Az ok: az önkormányzatoknak egy június 17-ei kormányhatározat értelmében a továbbiakban nem jár a kedvezményes rezsidíj, ez csak a lakosság számára marad meg. 

Azt a magyarcsanádi községházán még számolják, pontosan mennyivel fognak emelkedni emiatt a kiadásaik, de ez is csak becslés lesz, hallani ugyanis híreket arról, hogy mind a vezetékes földgáz, mind az elektromos áram esetében további emelés várható az év végén. 

– Ami biztos, a költségeink brutálisan megemelkednek, ezért nincs más lehetőségünk, spórolnunk kell 

– mondta Farkas.

A Szent Gellért napok megrendezésének egyébként nagy hagyománya van a faluban. Tavaly rendezték meg a hatodikat, s a program általában több napos. Idén nagyjából 3 millió forintba került volna. A helyi képviselő-testület persze más módokon is igyekszik kiadásaiból lefaragni, illetve többletbevételre szert tenni a nehéz időkre készülve. 

Az elsőre példaként azt mondta a falu első embere, hogy az önerős külterületi útfelújításhoz hozzájárulást kértek a gazdáktól, akiknek a javát szolgálja a beruházás. Be is érkezett a községházára 4 millió forint. És megkezdik összeírni az önkormányzat tulajdonában lévő, értékesíthető telkeket abban a reményben, hogy lesz rájuk vevő. 

Ugyanakkor olyan tétel is van a költségvetésben, amit mindenképpen szeretnének megtartani. Ez a minden helybelinek járó, fejenként 2500 forintos karácsonyi utalvány. Ez is több mint 3 millióba fog kerülni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában