Határátkelőhely

2022.08.19. 14:10

Új röntgenek vizsgálják a tehergépkocsikat az ukrán és a szerb határon

delmagyar.hu

Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Négy új, tehergépjárművek rakományát átvilágító röntgenberendezést szerzett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az ellenőrzést jelentősen megkönnyítő készülékeket forgalmas határátkelőhelyeken működtetik majd. A röntgenek már a helyszínen vannak, a végső átadás-átvétel a próbaüzem után várható. 

Gyorsan és alaposan vizsgálják majd a határátkelőhelyeken belépő tehergépjárműveket a NAV új, néhány napja leszállított röntgenberendezései. Ezekkel a NAV gyors és roncsolás nélküli ellenőrzéseket végezhet, ugyanis a tehergépjárműveket és szállítmányaikat nem kell megbontani a vizsgálathoz. Az ionizáló sugárzást kibocsátó eszközök számos elrejtett tárgyat képesek felfedni, meghiúsítva a törvénysértéseket, és hosszú távon megelőzve azokat. 

Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal 
 


Az eszközök nem ismeretlenek a határátkelőhelyeken, a NAV jelenleg is üzemeltet hasonló berendezéseket. Az új, műszakilag fejlettebb eszközök átmenetileg helyettesíteni fogják a meglévő röntgeneket, amelyek egy későbbi műszaki felújítás után ismét beállíthatók a közúti teherforgalom ellenőrzésébe. 

A közelmúltban a NAV négy új közúti röntgenberendezést szerzett be a Rendőrség számára is. Ezek a próbaüzem után alkalmazhatók a magyar-román határszakaszon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában