Hódmezővásárhely

2022.09.16. 15:21

3000 nappali tagozatos tanulóval indult a tanév

Főként a munkaerőpiaci igényekre reagálva választanak szakmát a fiatalok. A HSZC intézményeiben majdnem 3000 hallgató kezdte meg a tanévet.

T. Sz.

A munkaerőpiaci igényekhez igazodva kínálja képzéseit a HSZC. Fotó: Tábori Szilvia

Változatlanul az informatika és távközlés a legnépszerűbb a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum ötéves technikumi képzései közül, mögötte halad a szépészet, a gazdálkodás és menedzsment ágazat, valamint a turizmus-vendéglátás. A szakképző osztályokban némileg másként oszlik meg a hallgatói létszám. 

Esetükben a turizmus- és vendéglátás, köztük a pincér, szakács, cukrász szakmák a legnépszerűbbek, hasonlóan közkedvelt az építőipar, kőműves, ács képzések, illetve a gépészet, hegesztő és az elektrotechnika. Utóbbinál a villanyszerelők vannak a legtöbben; ez a tendencia érvényesül a felnőttek képzésében is.

Az elmúlt évek pályaorientációs munkája tükröződik a felvételi számokban, különösen a kilencedik osztályosoknál.  A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum hét megyei intézményében 491 hallgató iratkozott be technikumra kilencedikesként, míg a szakképzések valamelyikét 266-an kezdték el nappali tagozaton. Összesen 137 osztály indult szeptember elején a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumhoz tartozó hét megyei intézményben. A technikumban összesen 1924 tanuló,  a szakképzőkben 884 diák kezdte el az új tanévet 

– mondta Kincses Tímea főigazgató péntek délelőtt a vásárhelyi Eötvös József Szakképző Iskolában az idei beiskolázásról tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a most kilencedikesek érdeklődése némileg eltér ettől: legtöbben a villanyszerelő, kereskedelmi értékesítő szakmát választották. Az építőipar és gépészet is népszerű. 

Arra törekszünk, hogy minden tanulónk duális partnereinknél, a gyakorlatban sajátítsa el választott szakmáját 

– hangsúlyozta Hegedűs Zoltán kancellár. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában