Algyő

2022.09.11. 18:10

Ártéri túrán emlékeztek Hajdú Mihályra - Fotók

Koós Kata

A gombák beazonosításában küllemük mellett illatuk is segítséget nyújt. Fotó: Török János

Második alkalommal szervezte meg a Hajdú Mihály Emléktúrát a Szegedi Gombász Egyesület vasárnap délelőtt. A legendás szakértelmű gombaszakértő két évvel ezelőtt hunyt el. 

Hajdú Mihály volt az ország első számú gombaszakértője. Van egy hivatalos listája a gombaszakellenőröknek, amelynek első helyén az ő neve szerepelt. Többek között azért, mert nagyon hosszú ideje, az 1970-es évek eleje óta művelte a szakmát. A házában is fogadott gombászokat az ország minden részéről, és önzetlenül nyújtotta a segítségét nekik. Azt gondolom, hogy az emlékét azzal ápoljuk a leghűbben, ha összejövünk egy közös gombászásra, és beszélgetünk Misi bácsiról, a gombákról és a gombászás szépségeiről 

– mondta el lapunknak Sándor Attila, a Szegedi Gombász Egyesület titkára. 

A szervezetet négy éve alapították azzal a céllal, hogy a gombák védelmét szolgálják, valamint, hogy felhívják a figyelmet a gombavilág értékeire és sokszínűségére. 

Az algyői Szent Anna kikötőből indult emléktúrán körülbelül harmincan vetek részt. 

Ez egy ártéri terület, kötöttebb a talaj közvetlenül a Tisza partján. Nyárfák, fűzfák találhatók itt. Lehet találni csiperkét, őzlábgombát, de amiért legszívesebben idejönnek a gombászok, az a gévagomba, amely egy kiadós zsákmány. Elsősorban fűzfákon terem, hatalmasra nő és jó ízű. Angol nyelvterületen csirkegombának is nevezik, mert annak húsára emlékeztet az állaga és az íze is

 – fejtette ki Sándor Attila. Hozzátette, Hajdú Mihály kimondottan utálta ezt a gombafajt. 

Misi bácsi mesélte, hogy tömegével vitték neki ezt a gombát, és méltatlankodott, hogy már a ruhája is átvette a szagát

 – idézte fel mosolyogva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában