Politikai viták, szócsaták, oda-vissza mutogatások a vásárhelyi közgyűlésen

2022.09.22. 12:40

Az államtól vár segítséget Márki-Zay Péter

Hódmezővásárhely csütörtöki közgyűlésén, a zárt ülésen tárgyalandókkal együtt összesen 47 napirend kerül a képviselők elé. Valószínűleg estig a városháza dísztermében ülnek majd, tekintettel arra, hogy csupán napirend előtt másfél órán keresztül vitatkoztak például a megemelkedett energiaárakkal kapcsolatban.

Kovács Erika

Márki-Zay Péter elmondta, a vásárhelyi önkormányzat számításokat végzett. A jelenlegi piaci árak alapján az áram- és a földgázár emelkedése mintegy 2,3 milliárd forint többletkiadást jelent Hódmezővásárhelynek.

– Ez olyan jelentős költségnövekmény, amit jelentős kormányzati támogatás nélkül nem tud megoldani egyetlen magyarországi önkormányzat sem – mondta a polgármester, hozzátéve, az állam viszont a megemelkedett energiaárak ÁFÁ-ja miatt jól jár, 150 milliárdos pluszbevételre tesz szert. Arról is beszélt, hogy csak a távhő tekintetében Vásárhelynek 600 milliós számlája lesz. Abban reménykednek, hogy enyhe tél lesz és javarészt elég lesz a termálvíz a fűtéshez, kevés gázt kell pluszban használni.

A képviselők másfél órás vitát folytattak a kérdés kapcsán, többek között arról, hogy a háború vagy az Európai Unió szankciói okozták-e az elszabadult energiaárakat.

További 4 létesítményt kapcsolnak a távhőbe

Cseri Tamás kiemelte, Márki-Zay Péter azt állítja, hogy az állam jól jár a 150 millió forintos plusz ÁFA bevétellel, közben a rezsicsökkentés finanszírozása nagyjából 1000 milliárd forintba kerül. A képviselő szerint Vásárhelyen a lakosság 80-85 százaléka belefér a rezsicsökkentett energiamennyiségbe. Krupiczer Ferenc szerint a rezsicsökkentés csökkentése tulajdonképpen rezsiemelést jelent.

Horváth Zoltán megkérdezte a polgármestert, mit tesz a város, hogy függetlenedjen az energiaköltségektől, hogyan áll az úgynevezett északi termálkör?

Márki-Zay Péter azt mondta, a Kovács-Küry Időskorúak Otthonában az energetikai beruházással 77 százalékos megtakarítást értek el, a 118 szociális lakás esetében a felére csökkennek a lakók költségei. A távhővel kapcsolatban elmondta, néhány éve 60 ezer eurós pályázatot nyertek további közintézmények bekapcsolásával összefüggő tervezésre. Reménykednek, hogy a tervek elkészülte után kormányzati engedélyt és forrást is kapnak a legalább 20 milliárdos megvalósításra. A közeljövőben a Balogh Imsi Sportcsarnokot, a Bajcsy utcai irodaházat, valamint az Oldalkosár utcai bölcsődét és óvodát is rákötik a távhő-rendszerre.

A témát hosszas politikai vita tarkította, oda-vissza mutogatásokkal. A képviselők időkorláttal, a polgármester időkorlát nélkül szólhatott hozzá.

Nem engedik el Mártély adósságát

A mártélyi önkormányzat adósságának ügye is napirenden volt. A fideszes képviselők indítványozták a település közös hivatallal kapcsolatos adósságának elengedését, amit a közgyűlésen jelen lévő Ambrus István, Mártély polgármestere is kért korábban egy nyílt levélben.

Hiába érvelt azzal, hogy a megörökölt adósság az éves költségvetésük egyharmada, Márki-Zay Péter azt mondta, Vásárhely sokat tett Mártélyért, például türelmesek voltak az adósság miatt, fejlesztették az egyébként vásárhelyi tulajdonban lévő üdülőterület strandját és a Kavalkádot is megrendezték. Az adósságot nem engedik el, mert tudomása van arról, hogy Mártély extra bevételhez jut, amiből az adósság felét ki tudja fizetni, a másik felére pedig részletfizetési lehetőséget biztosítanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában