Informatika

2022.09.29. 14:00

Az erdőtüzek megfékezését segítik az SZTE kutatói

A Szegedi Tudományegyetemen évek óta zajlik olyan kutatás, amely az erdőtüzekhez kapcsolható. A tudósok egyre közelebb kerülnek egy olyan rendszer kialakításához, amely hatékonyan segíthet – tájékoztatott az SZTE közleményében.

Koós Kata

Fotó: Pezzetta Umberto

A projekt alapja egy terepi mérésekkel pontosított, aktuális és nagy méretarányú adatbázis létrehozása, amely egyfajta térinformatikai alkalmazásként tartalmazza az adott terület felszínfedettségét, domborzatát, erdős állapotát, úthálózatát, a vízkivételi helyeket és még sok információt, amelyek segítenek megfékezni a pusztítást. 

A szegedi kutatók egyfajta pilotprogramként Ásotthalom közigazgatási területére kidolgoztak a katasztrófavédelemmel együttműködve egy térinformatikai adatbázist és egy ráépülő alkalmazást. 

– Hálózatelemzéssel támogathatjuk a navigációt egy-egy véletlenszerűen kijelölt pontban, amelyek fiktív erdőtűz eseményt mutathatnak. Tehát az utakról meg tudjuk mondani, hogy az adott szakaszon hány kilométer/órával haladhat a tűzoltóautó, egyáltalán milyen az út minősége, mennyire járható. Ennek alapján tudunk térinformatikai programmal úthálózattervezést, útvonalelemzést végezni – mondta el Kovács Ferenc, az SZTE TTIK Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi docense.

Kiemelte, ahol a műholdkép adatok alapján sikerül pontosítani egy-egy erdőterület tűzkockázat mértékét, ott sokkal könnyebb reagálni a spontán, de várható eseményekre is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában