Interjú

2022.09.25. 07:40

Boldog Gizella-díjjal tüntették ki Návayt

A Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány idén is odaítélte a 2018-ban alapított Boldog Gizella-díjat. 2022-ben az egyik kitüntetett Návay Sándor szobrászművész volt. Érdekesség, hogy a díszes oklevéllel, 1 millió forinttal járó díj bronz emlékplakettjét Návay Sándor készítette. Megrendelték tőle a 2022-es ünnepség érméit, de álmában sem gondolta volna, hogy az egyiket ő kapja.

Kovács Erika

Návay Sándor vehette át az egyik Boldog Gizella-díjat augusztus 19-én. Archív Fotó: Karnok Csaba

HódmezővásárhelyIdén ötödik alkalommal adta át augusztus 19-én a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány a Boldog Gizella-díjat, amivel olyan hódmezővásárhelyi személyek életútját ismerik el, akik tetteikkel, munkásságukkal, polgári értékrendjükkel példát mutatnak a közösségnek. Az egyik díjazott Návay Sándor szobrászművész. 

Édesapja zsírszobrokat készített Trianonról 

Návay Sándor 1955. január 1-jén Hódmezővásárhelyen született, fodrász édesanyja és hentesmester édesapja harmadik gyermekeként. A művészet iránti szeretetét az édesapjától örökölte, aki anyai ágon a tiszaszentimrei Návay család leszármazottja. Az apa olajfestményeket festett maga és a családja örömére, fagyott zsírból pedig szoborkompozíciókat alkotott Trianonról, amit a hentesüzlet kirakatában állított ki. Návay Sándor kreativitására már az általános iskolában felfigyeltek tanárai. Rendszeresen vett részt rajzversenyeken. Szülei még zeneiskolába is beíratták, ahol zongorázni és dobolni tanult.

Középiskolai tanulmányait a vásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumban kezdte, majd a szegedi Tömörkény István Művészeti Gimnáziumban folytatta. 
 

Nagyon jó mestereim voltak, például a vásárhelyi Samu Katalin szobrászművész, vagy a gipszes órákat tartó T. Nagy Irén. Sajnos már egyikük sincs közöttünk. A szakmai részt, a mintázást, kőfaragást Kalmár Mártontól és Tóth Sándortól ta­­nultuk

 – idézte fel Návay Sándor az augusztus 19-i díj­átadó ünnepségen bemutatott kisfilmben. 

A neve miatt nem vették fel a főiskolára 

A tehetséges fiatal érettségi után a Képzőművészeti Főisko­lára felvételizett.
 

Túljutottam mindkét felvételi fordulón, és bizakodva vártam az eredményt. Nagy cso­­dálkozásomra nulla ponttal elutasítottak. Nem tudtam meg konkrétan az okot, de egyszer kaptam egy olyan megjegyzést, hogy ez a Návay név annyira nem jó. Mindig volt egy olyan érzésem, hogy a családunk is­­mert tagjai miatt utasítottak el akkor

 – emlékezett vissza. 
Návay Sándor az Alföldi Por­­celángyárban kezdett dolgozni a gyártmányfejlesztési osztályon, mint modellkészítő. Mint a népmesében, amikor har­­madjára felvételizett, akkor felvételt nyert a főiskola szobrászszakára. A főiskolai évek alatt Szabó Iván és Bráda Tibor voltak a mesterei. A különböző szobrászati technikák közül leginkább a bronzöntés varázsolta el, amit a mai napig alkalmaz. 
 

A főiskola elvégzése után a különböző lehetőségek ellenére szíve visszahúzott szülővárosába. Számos meghívást kapott nemzetközi művésztelepekre, de a vásárhelyi művészeti élet mindent „felülírt”. 


 

A főiskola befejezése után itthon is építettem magamnak kemencét, kohót és a magam módján kísérletezni kezdtem, így jutottam el a viaszveszejtéses bronzöntési technikához. Mindig van vagy buktató, vagy siker, de a buktatók sem tántorítottak el, lassan negyven éve vagyok a pályán 

– vallotta a ró­­la készült kisfilmben. 

Sokfelé láthatóak a köztéri szobrai 

Első köztéri munkáját 1981-ben Debrecenben avatták fel, a legutóbbi pedig 2021-ben a szegedi dóm parkjába került a hortobágyi kitelepítettek emlékére. Hódmezővásárhelyen is számos alkotása látható, például bronz domborművei Ivánka Zol­­tánról, Nagy Imréről, Nagy Andrásról, Nagy Györgyről. Ke­­ze munkáját dicséri a Nagy András János szökőkút felújítása, a környékben Földeákon a temetőben látható a 14 domborműből álló stációja, Nagymágocson és Battonyán pedig a második világháborús emlékműve – hogy csak néhány alkotását említsük. 
Návay Sándor az 1980-as évek elején meghívást kapott a nyugat-német Iserlohnba, ahol alapító tagja lett a 25 évig működő nemzetközi bronz művésztelepnek. Más nemzetközi alkotótáborokba is kapott meghívást, Kárpátal­jára, Németországba, Hollan­diába, Franciaországba, Olasz­­­országba. Munkáival rend­­szeresen részt vett hazai és nemzetközi kiállításokon, biennálékon. 
 

Úgy szeretem elkészíteni a munkáimat, hogy ne kelljen hozzájuk több oldalas leírás. A kiállításaim nagy részén nem is nagyon adtam címet az al­kotásaimnak, mert szerintem eléggé érthető volt, hogy mit ábrázolnak. 


Belülről is látta Pásztor János lovas szobrát 
 

Pásztor János I. világháborús emlékművét, bronz lovas szobrát is ő restaurálta 2017-ben. 

Büszke vagyok arra, hogy Pásztor János után még nekem is sikerült belülről látni a szobrot. Fantasztikus élmény volt. El sem tudtam képzelni, hogy hogyan raknak össze egy ilyen hatalmas művet – mondta a kisfilmben. 


Egyik alapítója és résztvevője az idén ötödik éve működő Jáki művésztábornak. 

Középiskolás koromban az egyik legkedvesebb községem Ják volt. A művésztelepet öt évvel ezelőtt in­­dítottuk el, a telep működé­­se alatt éppen a jáki apátság tövében la­­kunk

 – mondta. 
Návay Sándor tagja a Művészeti Alapnak, a Magyar Kép­­ző és Iparművészek Szövetségének, valamint egy fran­­cia művészeti egyesületnek is. 

„Megható, mint amikor egy öntvényt kibontok” 

Nem ejtettünk még szót a Boldog Gizella-díjról. A bronz em­­lékplakettet Návay Sándor tervezte és évről évre ő készíti el a két új díjazott számára. Ál­­mában sem gondolta, hogy a tizedik plakettet önmagának csinálja. 
 

Érkezett az információ, hogy idén is lesz díj­átadó, úgyhogy ké­szítsek két pla­­kettet. A formázásnál jártam, amikor jött a telefon, hogy az egyik az enyém lesz. Végte­lenül meglepődtem

 – mondta. 


 

Návay Sándor az ünnepségen megköszönte, hogy bizalmat szavaztak neki az eddigi munkájáért. 

Meglepő és megható volt a hír, hogy kitüntetnek, legalább olyan megható, mint amikor egy öntvényt ki­bont az ember a formából, és kiderül, hogy az biztosan gyönyörűen kifolyt, és készen van. Onnantól öröm és melegség önti el az ember szívét... 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában